mat hoffman header

Bikejunck van de week: Mat Hoffman

Mat Hoffman, ofwel 'The Condor' genoemd,  wordt als één van de beste vert BMX-ers beschouwd. Hij heeft als één van de eerste bmx-ers een no-handed 900 gedaan en tot nu toe heeft nog niemand dat kunnen evenaren.

 

Wat is Vert-BMX

Wellicht is Vert-BMX de meest extreme BMX-discipline. Er wordt gebruikgemaakt van een half pipe bestaande uit twee quarter pipes die naar elkaar toe gericht staan (ongeveer als een mini ramp), maar dan 2,5 tot 4 meter hoog. De grootste ramp ooit gebruikt (anno 2008) is de X-Games big air ramp. Deze was ruim 8 meter hoog. Beide kanten van de ramp hebben een verticale verlenging, vandaar de term "Vert".

Rijders klimmen naar een van de kanten, waar ze oefeningen uitvoeren en weer op dezelfde kant landen. Bij een typische "run" wordt er van kant naar kant gereden en wordt er boven de verlenging geaired. Dit type ramp leent zich ook voor "lip tricks": oefeningen die worden uitgevoerd op de rand waar de pipe overgaat in de verticale verlenging.

 

 

X-games

In 2002 nam Mat Hoffman, na een korte sabbatical, deel aan de X-games. De X-Games is een jaarlijkse wedstrijd in extreme sports. De X-Games zijn live te zien op ESPN, dat de hoofdsponsor is. De Games zijn opgesplitst in twee seizoenen, de "gewone" X-Games, die jaarlijks gehouden worden rond augustus en de Winter X-Games, die meestal in januari of februari plaatsvinden.

Tijdens deze X-games liet hij een stunt zien die nog nooit iemand eerder had laten zien: de no-handed 900 waarmee hij uiteindelijk de zilveren medaile won. 

Achteraf geeft hij aan dat als hij de stunt niet no-handed had gedaan, dat hij dan nooit geland zou kunnen zijn, want hij begon veel te snel te draaien en door zijn armen te spreiden, ging hij traag genoeg om perfect te landen.

 

 

Jack-ass

Maar misschien ken je hem ook wel van Jack-ass. Mat heeft meerdere malen een rol gespeeld in de meest absurde, gevaarlijke en idiote filmpjes van de 5 stuntmannen. 

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

Ook interessant

Schaatsen-Sochi-2

Bikejunck van de week: Mark Tuitert

lees meer
Nicolas Vouilloz

Bikejunck van de week:Nicolas Vouilloz

lees meer
Conor-Mcgregor-Fifty-One-Bikes-Of-The-Bike-1-1

Bikejunck van de week: Ultimate Fighting Champion Conor McGregor

lees meer
maxresdefault

Bikejunck van de week: Kenny Belaey

lees meer
MTBmuseum

Van hobby naar je eigen MTB museum: Jeroen van Roekel is de Bikejunck van deze week

lees meer
Alex Richardson

De bikejunck van de week : Alex Richardson

lees meer
AnnaVanderBreggen_WK2019

Anna van der Breggen: Koningin van de Ardennen en Bikejunck van de week

lees meer
Hennie Kuiper Milaan San Remo

Hennie Kuiper, kampioen wilskracht

lees meer
jasper verkuijl

Bikejunck van de week: Jasper Verkuijl

lees meer