mathieu van der poel

Bikejunck van de week: Mathieu van der Poel

Deze week hoefden we niet lang na te denken wie de titel 'Bikejunck' toegewezen kreeg, dat kan natuurlijk maar één renner zijn: Mathieu van der Poel. Afgelopen weekend won hij op fenomenale wijze de Amstel Gold Race. Van uitstekende veldrijder naar uitmuntende wielrenner. 

 

Zoals iedereen wel weet heeft Mathieu het talent voor fietsen niet van een vreemde. Zijn vader, Adrie van der Poel, heeft jarenlang op hoog niveau gereden en diverse prijzen gewonnen in zijn carrière. Adrie heeft in zijn imposante carrière zes klassiekeroverwinningen, twee Touretappes en het wereldkampioenschap veldrijden in 1996 binnengehaald. Hij grossierde daarnaast in ereplaatsen in belangrijke wedstrijden.

Het lijkt er op dat Mathieu in de voetsporen treedt van zijn vader want de lijst aan overwinningen loopt snel op. Maar voor hetzelfde geld was hij profvoetballer geworden want in zijn jeugd is hij begonnen als voetballer en heeft hij stage gelopen bij Willem II. 

 

 

Al vroeg reeg hij de overwinningen aaneen. Na talloze zeges in de jeugdcategorieën kroonde hij zich in 2015 tot de jongste wereldkampioen veldrijden ooit en in 2018 werd hij de eerste Nederlander die nationale titels veroverde bij zowel het mountainbiken, het veldrijden als op de weg.

In 2018 brak Van der Poel door als wegrenner. Want behalve dat hij het NK won, werd hij – achter Matteo Trentin – tweede tijdens de Europese kampioenschappen.

 

In 2019 kondigde Van der Poel aan voor het eerst enkele voorjaarsklassiekers te rijden. Zijn eerste World Tour-zege volgde drie dagen later in Dwars door Vlaanderen. In de Ronde van Vlaanderen kwam Van der Poel ten val vlak voordat de finale openbrak. Na een indrukwekkende inhaalrace slaagde hij er uiteindelijk nog in als vierde te eindigen. Midden april won Van der Poel de Brabantse Pijl, nadat hij een week eerder ook al de eerste etappe van de Ronde van de Sarthe had gewonnen.

 

En dan afgelopen weekend, de winst in de Amstel Gold Race. Op onverklaarbare wijze komt hij als eerste over de streep, valt op de grond en juicht en huilt van blijdschap. Zijn vader noemt hem een mafkees, maar is ondertussen apetrots. 

 

 

Wie denkt dat Mathieu van der Poel nu alles op ‘de weg’ zet, zit goed fout. Binnenkort stapt hij op de mountainbike tijdens een wereldbekerwedstrijd. Zijn doel op die fiets: de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Wat een sporter, wat ons betreft zonder enige twijfel een echte Bikejunck!

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant

maxresdefault

Bikejunck van de week: Kenny Belaey

lees meer
MTBmuseum

Van hobby naar je eigen MTB museum: Jeroen van Roekel is de Bikejunck van deze week

lees meer
Alex Richardson

De bikejunck van de week : Alex Richardson

lees meer
AnnaVanderBreggen_WK2019

Anna van der Breggen: Koningin van de Ardennen en Bikejunck van de week

lees meer
Hennie Kuiper Milaan San Remo

Hennie Kuiper, kampioen wilskracht

lees meer
jasper verkuijl

Bikejunck van de week: Jasper Verkuijl

lees meer
danielle

Bikejunck van de week: Daniëlle Oerlemans

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer