
Buiten wordt het steeds gevaarlijker
Veel mensen haalden na gisteravond opgelucht adem; onze premier kondigde nieuwe, vergaande versoepelingen aan die steeds meer beginnen te lijken op hoe het 'vroeger' was. Nog steeds blijft de anderhalve meter de standaard, maar we mogen gelukkig weer heel veel!
Maar het nieuwe gevaar voor ons fietsers ligt op de loer, je bent nog lang niet veilig...
De teek
Het is de week van de teek, een jaarlijks initiatief van landelijk samenwerkende natuurorganisaties met als doel natuurliefhebbers te informeren over de risico's van teken en het voorkomen van tekenbeten.
Het grootste gevaar van teken is de overbrenging van de ziekte van Lyme. Van elke 5 teken draagt 1 deze bacterie met zich mee. Ruim 1 miljoen mensen per jaar krijgen te maken met een tekenbeet. Het grootste risico op een tekenbeet loop je in bossen, duinen, heidegebieden en beschutte weilanden. En laat dat nou net de omgeving zijn waar wij ons als fietser graag begeven.
Voorkomen is beter dan genezen
De meest simpele oplossing is huidbedekkende kleding maar dat is natuurlijk geen optie met de actuele temperaturen. Smeer daarom de onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel dat DEET bevat. Dit is geen 100% bescherming dus achteraf controleren is aan te raden. Let daarbij vooral extra op warme plekken, zoals in de oksels, liezen, bilnaad, knieholten, achter de haargrens en achter de oren. De beet op zich hoeft niet kwalijk te zijn maar heb je een teek gevonden, haal die dan zorgvuldig weg met een tekentang. Zorg hoe dan ook dat de teek er heel uitkomt, anders spuugt de teek de bacterie alsnog in je huid.
Eikenprocessierups
En dan is daar nog de veelbesproken rups. De eikenprocessierups is een behaarde rups die van april tot begin juli op eikenbomen voor kan komen. De rupsen gaan groepsgewijs (in processie) op zoek naar voedsel (eikenbladeren) in de toppen van de bomen. Het venijn zit in de haren van de rups, 1 rups heeft circa 700.000 brandharen. Ik krijg al jeuk als ik er over nadenk... Wanneer contact met deze brandharen optreedt (ook als de haren al lang niet meer op de rups zitten), kunnen gezondheidsklachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan luchtwegen ontstaan.
Slachtoffer van de rups
Als de rups (of de losse haren ervan) je te pakken heeft, verdwijnen de klachten meestal binnen enkele dagen tot weken spontaan. Bij lichte symptomen zijn geen medicijnen nodig. Bij hevige jeuk kunnen anti-jeukmiddelen, zoals een crème op basis van menthol, aloë vera of calendula verlichting geven. Deze middelen zijn bij de apotheek of drogist verkrijgbaar. Een veelgehoord advies is ook om je huid te strippen met plakband nadat je geconstateerd hebt dat de brandharen op je huid zitten. Dit voorkomt verdere verspreiding en alergische reactie. Het grondig wassen van kleding op minimaal 60 graden voorkomt ook dat de haartjes opnieuw klachten veroorzaken.
Voorkomen
Probeer direct contact met de rupsen, (oude) brandharen en spinselnesten zoveel mogelijk te vermijden. Bedek hals, armen en benen en ga niet in de berm zitten. Maar ook hier geldt, met deze warmte is dat geen optie. Weet je in welke gebieden de rups actief is, zoek dan een alternatieve route waar geen eikenbomen staan die met rupsen besmet zijn.
Ga dus goed voorbereid op pad: check je route, neem maatregelen en controleer achteraf!
Door: Laurens Jeurnink
Ook interessant



Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt
.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)




.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)