verkeersbord

Check dit voordat je gaat fietsen

Check je fiets voordat je de weg op gaat

Stel je voor, je bent lekker aan het fietsen en ineens heb je een probleem met de fiets. Dat is super vervelend! Bij het eerste stoplicht knijp je in de rem en er gebeurt weinig tot niets. Dit is natuurlijk niet alleen vervelend maar ook nog eens heel gevaarlijk. Of je hebt net een klimmetje achter de rug en denkt eens even lekker naar beneden te racen terwijl je in de eerste bocht al merkt dat je een lekke band hebt. Veel van deze problemen kun je voorkomen door je fiets te controleren voordat je aan de rit begint. 

 

Remmen

Werkende remmen zijn essentieel en eenvoudig te controleren. Til eerst je voorwiel op, geef er een slinger aan en check of de rem het wiel goed tot stilstand brengt. Controleer vervolgens of de 'slag' van de remhevel naar het stuur niet te groot is, met andere woorden: of de blokken niet te ver van het wiel af staan. Doe dit vervolgens ook bij het achterwiel.

 

Banden

Een lekke band kan natuurlijk iedereen overkomen maar kan vaak worden tegengegaan door de banden voor of na een rit even kort te controleren. Het kan voorkomen dat er al een steentje of iets dergelijks in je band zit maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je meteen een lekke band hebt. Dit kan ook pas na een aantal kilometer gebeuren. Controleer daarom altijd je banden voordat je gaat fietsen, want lek rijden is nooit leuk.

TIP! Pomp bij elke rit je banden op.

 

Wielen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar controleer ook je wielen op slagen voordat je gaat rijden. Dit kun je gelijk doen als je je remmen controleert. Als je een slinger aan het wiel hebt gegeven, kijk dan langs het wiel. Zwabbert je velg heen en weer naar links of rechts, dan kun je ervan uitgaan dat er een slag in je wiel zit. Laat dit zo snel mogelijk maken want dit kan eenvoudig opgelost worden mits je er op tijd bij bent. Controleer ook altijd of je snelspanners of steekassen goed vastzitten!

 

Stuur en stuurpen

Zitten deze vast? Wel zo handig natuurlijk, het is heel vervelend als jij denkt de bocht te gaan maken terwijl je fiets andere plannen heeft. Ga voor je fiets staan, zet je voorwiel klem tussen je benen en probeer te sturen. Hier mag je best wat kracht bij gebruiken maar je hoeft je wiel niet krom te drukken! Om het stuur te testen ga je tussen stuur en zadel staan en druk je op je verstellers. Ook hier mag je best wat kracht bij gebruiken.

 

Door: Patrick Vos

 

 

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Bikejunckies
    5-3-2020
    Dat is een goede extra tip Marie, tnx! Extra batterijen mee is altijd handig.
  • Marie
    3-3-2020
    Ik kijk ook altijd even mijn remmen en verlichting na wanneer ik ga fietsen in het donker. Ook heb ik meestal extra batterijen bij me, voor het geval dat mijn verlichting stuk gaat. Veiligheid voor jezelf en andere weggebruikers is het belangrijkste. https://www.piest.nl/fietsen-en-ebikes.html

Ook interessant

ABUS_Website_Schloesser_Kettenschloesser

Voorkom diefstal

lees meer
Teknika-5-1-1160x773

Hoe vind ik mijn perfecte zadel

lees meer
virus-1812092_1920

Wat gebeurt er allemaal!?

lees meer
20180504_JBP_XLC_Azura_display2018_Bronkhorst_0006

Fiets mee!

lees meer
_MG_0185

Sneller door intervaltraining?

lees meer
voeding

Voeding voor het sporten

lees meer
Montage_trapas

Zo moet je een trapas monteren

lees meer
fietsnavigatie 2

Fietsnavigatie

lees meer