verkeersbord

Check dit voordat je gaat fietsen

Check je fiets voordat je de weg op gaat

Stel je voor, je bent lekker aan het fietsen en ineens heb je een probleem met de fiets. Dat is super vervelend! Bij het eerste stoplicht knijp je in de rem en er gebeurt weinig tot niets. Dit is natuurlijk niet alleen vervelend maar ook nog eens heel gevaarlijk. Of je hebt net een klimmetje achter de rug en denkt eens even lekker naar beneden te racen terwijl je in de eerste bocht al merkt dat je een lekke band hebt. Veel van deze problemen kun je voorkomen door je fiets te controleren voordat je aan de rit begint. 

 

Remmen

Werkende remmen zijn essentieel en eenvoudig te controleren. Til eerst je voorwiel op, geef er een slinger aan en check of de rem het wiel goed tot stilstand brengt. Controleer vervolgens of de 'slag' van de remhevel naar het stuur niet te groot is, met andere woorden: of de blokken niet te ver van het wiel af staan. Doe dit vervolgens ook bij het achterwiel.

 

Banden

Een lekke band kan natuurlijk iedereen overkomen maar kan vaak worden tegengegaan door de banden voor of na een rit even kort te controleren. Het kan voorkomen dat er al een steentje of iets dergelijks in je band zit maar dat hoeft nog niet te betekenen dat je meteen een lekke band hebt. Dit kan ook pas na een aantal kilometer gebeuren. Controleer daarom altijd je banden voordat je gaat fietsen, want lek rijden is nooit leuk.

TIP! Pomp bij elke rit je banden op.

 

Wielen

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt maar controleer ook je wielen op slagen voordat je gaat rijden. Dit kun je gelijk doen als je je remmen controleert. Als je een slinger aan het wiel hebt gegeven, kijk dan langs het wiel. Zwabbert je velg heen en weer naar links of rechts, dan kun je ervan uitgaan dat er een slag in je wiel zit. Laat dit zo snel mogelijk maken want dit kan eenvoudig opgelost worden mits je er op tijd bij bent. Controleer ook altijd of je snelspanners of steekassen goed vastzitten!

 

Stuur en stuurpen

Zitten deze vast? Wel zo handig natuurlijk, het is heel vervelend als jij denkt de bocht te gaan maken terwijl je fiets andere plannen heeft. Ga voor je fiets staan, zet je voorwiel klem tussen je benen en probeer te sturen. Hier mag je best wat kracht bij gebruiken maar je hoeft je wiel niet krom te drukken! Om het stuur te testen ga je tussen stuur en zadel staan en druk je op je verstellers. Ook hier mag je best wat kracht bij gebruiken.

 

Door: Patrick Vos

 

 

 

 

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Bikejunckies
    5-3-2020
    Dat is een goede extra tip Marie, tnx! Extra batterijen mee is altijd handig.
  • Marie
    3-3-2020
    Ik kijk ook altijd even mijn remmen en verlichting na wanneer ik ga fietsen in het donker. Ook heb ik meestal extra batterijen bij me, voor het geval dat mijn verlichting stuk gaat. Veiligheid voor jezelf en andere weggebruikers is het belangrijkste. https://www.piest.nl/fietsen-en-ebikes.html

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer