roubaix

Comfortabel over de kasseien, kan dat?

Afgelopen weekend werd Parijs Roubaix gereden. Philippe Gilbert reed een zeer sterke koers en kwam als eerste over de meet. Misschien heb je zelf de toerversie wel meegereden en denk je met afschuw terug aan het beruchte Bos van Wallers. De renners die Parijs Roubaix rijden verdienen diep respect. 57 km aan kasseistroken, die in een ver verleden zijn aangelegd. Sindsdien wordt er, zo lijkt het, geen onderhoud meer aan gegeven. De ene strook ligt er nog slechter bij dan de ander. Je wordt niet alleen door elkaar geschud maar je materiaal moet het ook nog volhouden tot aan de finish. Welke snufjes gebruiken de pro teams om hun renners zo “comfortabel” mogelijk over de kasseistroken te laten rijden?

 

Demping

De nieuwe Specialized Roubaix maakt gebruik van vering in het balhoofd, Future shock heet dit innovatieve stukje techniek van de Amerikanen. De demping kan handmatig ingesteld worden, door aan de knop te draaien bovenop het balhoofd.

 

 

Brede banden

Aan bandenkeuze geen gebrek, de pro’s worden in deze koers voorzien van 28mm of 30mm brede banden. Over de bandenspanning laten de mecaniciens zich niet uit. Dat is natuurlijk ook afhankelijk van hoeveel de renner weegt.

 

 

Tooltje

Doordat er tijdens Parijs Roubaix zoveel lekke banden zijn, hebben de renners van Deceuninck Quick-Step een tooltje vastgeplakt aan hun zadelpen. Hiermee kunnen ze snel handelen om het wiel te verwisselen na lek gereden te hebben.

 

 

Stuurlint

Dubbel stuurlint is geen overbodige luxe tijdens Parijs Roubaix!

 

 

Opvallende combinatie

De fiets van John Degenkolb had een opvallende combinatie in deze koers. De aandrijving van Sram Red eTap AXS in combinatie met satellite shifters van Shimano en Sram blips. Mijnheer Degenkolb kon dus in elke positie op zijn stuur schakelen! De mecaniciens krijgen tegenwoordig ook alles voor mekaar.

 

 

Elite Ciussi

Niet alleen lekke banden zijn een euvel in Parijs Roubaix. Wat dacht je van bidons die door al het gestuiter over de kasseien door het rond vliegen? Een goede bidonhouder waarvan je het materiaal iets kunt buigen zodat de bidon strakker zit is een goede optie. De Elite Ciussi is daar uitermate geschikt voor.

 

 

© foto's: Josh Evans, Cyclingnews

 

Door: Christiaan van Capelleveen

 

Ook interessant

Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

lees meer
fietsverlichting

De dag van de fietsverlichting

lees meer
rowtag

Van Nicholas komt met een compleet nieuwe cross-over gravel bike: de Rowtag

lees meer
AMPP-banner2

Nieuw: Cateye Ampp verlichting

lees meer
Teknika-5-1-1160x773

Etxeondo Teknika: warmte en vrijheid!

lees meer
tourdefrance_2020

Dit is het parcours van de Tour De France 2020

lees meer