fietsverlichting

De dag van de fietsverlichting

Het is bijna zover. Morgen, maandag 28 oktober, is het de dag van de fietsverlichting. De wintertijd is net ingegaan en dat betekent dat de dagen korter worden. Dit is hét moment om het belang van fietsverlichting voor de verkeersveiligheid extra onder de aandacht te brengen.

 

Wetgeving

Volgens de wet moet je in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan hebben. Daarnaast moet de fiets reflectoren hebben op de achterkant, pedalen en wielen of banden. Als je hier niet aan voldoet kun je een boete krijgen.

 

Ook als je in de stad woont met goede stadsverlichting, moet je alsnog opvallen door je eigen licht. De hele omgeving hoeft niet verlicht te worden maar je moet zelf goed zichtbaar zijn.

 

 

Soorten fietsverlichting

Verlichtingen kunnen in twee soorten onderscheiden worden. Wil je alleen zelf zichtbaar zijn voor andere weggebruikers of juist zelf ook goed kunnen zien? Een en ander hangt af van de lichtopbrengst, aangeduid in Lumen (of soms in Lux).

 

Als je kiest voor verlichting om zelf gezien te worden, heb je genoeg aan (LED-)lampen met batterij. Ze verbruiken weinig energie en gaan lekker lang mee. Ze geven 50 tot circa 400 Lumen. Ook heb je de magneetlichten, hierbij hoeven geen batterijen vervangen te omdat ze op magnetische kracht en beweging werken.

Maar als je fietst door wat donkere gebieden en vooral zelf ook nog eens wat wil zien, ga dan voor een ander soort lamp. Dat kan nog steeds een LED-lamp zijn op batterijen maar kijk goed naar de lichtsterkte. Denk aan pakweg 400 tot 1500 Lumen. 

Wil je een serieuze lamp om langdurig midden in de nacht in het bos je weg te vinden, denk dan aan modellen met een accu. Deze modellen hebben vaak een zeer hoge lichtopbrengst (2000 Lumen of meer, er bestaan 6000 Lumen lampen van bijvoorbeeld Cateye). Als je in het donker wilt mountainbiken kun je ook een lamp monteren op je helm. Heel handig, want je ziet alles doordat de kijkrichting wordt gevolgd.

 

De USB-oplaadbare verlichting is het nieuwste en het meest gebruiksvriendelijke doordat het makkelijk opgeladen kan worden door een USB-kabel en is verkrijgbaar in verschillende sterktes. Het is dus belangrijk om een lamp te kiezen die het beste aansluit op jouw wensen en op de gebieden waar gefietst gaat worden.

 

Wij hebben hieronder wat voorbeelden van verschillende fietslampen voor jou op een rijtje gezet.

 

Koplamp XLC Comp Ariel

Een energiezuinige koplamp met LED die werkt op batterij. De lamp heeft een ultra heldere PowerLed met een lichtopbrengst heeft van maximaal 20 Lux.

 

 

 

Achterlicht Cateye Rapid X2 Kinetic

Een uniek USB-oplaadbaar achterlicht die extra fel brandt als je snelheid daalt om andere weggebruikers te laten weten dat je remt. De lamp is ook nog eens zuinig dor de Auto-Save modus. Hij gaat dan over op de knippermodus zodat je veilig naar huis kunt. Op deze zuinige stand gaat de batterij zelfs 30 uur mee.

 

 

Lampenset Reelight SL100 Flash

Een complete fietsverlichtingsset die werkt op twee bijgeleverde spaakmagneten waardoor je geen batterijen nodig hebt.

 

 

 

Koplamp Cateye AMPP800

Deze lamp van Cateye is een krachtige koplamp, oplaadbaar via USB. Je hoeft dus nooit de batterijen te vervangen. De lamp is gemakkelijk aan je stuur te bevestigen door de stuurhouder. Deze koplamp (800 Lumen) van Cateye komt uit de nieuwe Ampp-serie. Lees ook: Nieuw: Cateye Ampp verlichting

 

 

 

 

 

Door: Sevilay Bakkal

 

Ook interessant

10600_z_COVER_SITO

Nieuw: Campagnolo Bora WTO33

lees meer
tattoo-crankstel-bikejunckies

De meest opmerkelijke fietstattoos

lees meer
bike-4154156_640

Regels speed pedelec

lees meer
header

De 4 voordelen van een Lefty!

lees meer
20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer