20160629_110942

De mooiste beklimingen in Europa met de fiets

Heb jij je (fiets)vakantie nog niet gepland? Ter inspiratie geven wij je een aantal tips voor een prachtige omgeving met uitdagende beklimmingen in Europa. Deze beklimmingen zijn de pareltjes in Europa en staan op menig bucketlist van de fietsliefhebber.

 

 

De Passo dello Stelvio

We gaan van start in het prachtige Italië. Hier kunnen we namelijk de Passo dello Stelvio vinden, een bergpas in de Italiaanse Alpen. Deze klim is één van de mooiste beklimmingen in Europa en gemaakt voor de fanatieke fietsers onder ons. De klim begint in het dorpje Prato allo Stelvio. De eerste paar kilometers zullen niet erg stijl zijn, maar éénmaal in het berggebied aangekomen wordt het al snel een stuk steiler en zullen vele haarspelbochten volgen, welgeteld 48! De klim is 22,8 kilometer lang, heeft een hoogte verschil van 1800 meter en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 8%.

Buiten het feit dat het misschien wel één van de zwaarste beklimmingen is binnen Europa is het ook één van de mooiste. Het prachtige berglandschap geeft een schitterend uitzicht vanaf de top van de berg.    

 

 

 

 

Colle del Nivolet

We blijven in Italië want de volgende klim is namelijk de Colle del Nivolet en kunnen we vinden in de Italiaanse regio Piemonte in de Piëmontese Alpen. De klim gaat van start vanaf het kleine Italiaanse dorp Locana. Vanaf hier zul je eerst de 3 kilometer lange tunnel moeten doorkruisen maar dit is de moeite allemaal waard. Na het passeren van de tunnel kom je namelijk langs twee bergmeren de Lago di Ceresole en Lago Serrù die je vanaf de top prachtig kunt bekijken. De klim behoort met zijn 2612 meter hoogte tot één van de hogere geasfalteerde bergpassen. De klim is 40 km lang, heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 4,9% en komt dwars door het nationale natuurpark Gran Paradiso met adembenemende berggebieden. Het is echt een echt aanrader om een keer te bezoeken.

 

Col d’lzoard 

Voor de volgende klim gaan we naar Frankrijk. Hier kunnen we namelijk in de Franse Alpen de bergpas Col d’lzoard vinden. De meesten mensen zullen de klim kennen van de wieleretappes in de ronde van Frankrijk. De klim begint in het pittoreske Franse dorpje Guillestre. Vanuit hier maak je je op voor de eerste meters in het berggebied Queyras. Bij de Gorges du Guil begint de klim pas echt. Je komt langs een prachtige rivier en langs grote rotswanden en het Château Ville Vieille en verschillende authentieke Franse dorpjes. De klim is 33 kilometer lang en heeft een hoogte verschil van 1470 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,5%

 

Grosse Scheidegg

We gaan naar Zwitserland, hier vinden we namelijk de Grosse Scheidegg. De klim begint in het dorp Grindelwald dat bekend staat als een gletsjerdorp omdat het dorp twee grote gletsjers kent: de Untere en de Obere Grindelwaldgletscher. Vanaf Grindelwald is de klim Grosse Scheidegg 9.95 kilometer lang met een hoogteverschil van 900 meter en een gemiddelde stijging van 9,1%. De klim van Grindelwald tot de Rosenlaui is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer met uitzondering van busdiensten en bewoners van het gebied. Dit is ook één van de redenen waarom het populair is onder de meeste fietsers. Buiten het feit dat er bijna geen verkeer rijdt is het een prachtig natuurgebied. Tijdens de klim fiets je tussen prachtige berglandschappen en kom je langs bergriviertjes.     

 

 

Cormet de Roselend

Voor de laatste klim gaan we weer terug naar de Franse Alpen, dit keer iets noordelijker in de buurt van de Mont Blanc. De Cormet de Roselend gaat van start in het Franse bergdorpje Beaufort. Het is een klim van 19,6 kilometer met een hoogteverschil van 1224 meter en een gemiddeld stijgingspercentage van 6,2%. Tijdens de klim kom je langs stukken die meer dan 10% stijging hebben. Gelukkig heeft de klim ook veel dichte begroeiing wat zorgt voor de nodige schaduw. Je komt langs het grote stuwmeer van Roseland waar het een ideaal moment is om even een pauze te nemen en te genieten van het uitzicht. Vervolgens staat je nog de laatste kilometers klimmen te wachten waar je onderweg door de kuddes koeien ook nog eens wordt getrakteerd op een mooi uitzicht op de Mont Blanc.

 

 

Door: Jouke Markesteijn

Ook interessant

heide Veluwe

Mountainbiken op de Veluwe

lees meer
mtb-dentreek-2

MTB route: Den Treek

lees meer
Header_amerongen

Heb jij deze 3 mtb-routes al gereden?

lees meer
toertocht

Toertochten voor op je fietskalender

lees meer
107342_irmo_keizer

De extreemste mountainbike trails

lees meer
19800101_RadioKootwijkJanChris_0913

Mountainbiken op de VAM-berg

lees meer
Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
Mallorca Salobre

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer