STRADA-IN-ACTION-(2)

De voordelen van schijfremmen!

Ze zeggen wel eens gekscherend “remmen is angst en gang is alles.” Gelukkig nemen we die uitdrukking niet serieus want veiligheid staat op één. We gaan steeds sneller en daarbij wil iedereen de controle houden over zijn/haar fiets. Optimaal kunnen remmen in alle omstandigheden is erg belangrijk. Tegenwoordig rijden steeds meer profs en weekendhelden met schijfremmen. Wat zijn de voordelen van schijfremmen?

 

Remkracht

De remkracht van schijfremmen is beter. Tijdens een regenachtige rit of lange afdaling zijn schijfremmen veel beter dan velgremmen. Je remweg wordt korter en dat betekent meer remkracht, tijdwinst en veiligheid. Kijk wel uit dat je niet gaat slippen of misschien wel over de kop slaat. Hou controle, jij bent de baas over je fiets!

 

 

Duurzamer

Schijfremmen zijn duurzamer. De remblokken zijn duurder maar daar tegenover staat dat ze veel langer meegaan. Meerdere keren per jaar remblokken vervangen is dus verleden tijd. Nadeel van velgremmen is dat niet alleen je remblokken slijten maar je wielen zijn op gegeven moment ook op. De remrand houdt het niet eeuwig vol, dan moet je een nieuwe wielset aanschaffen. Wanneer je carbon wielen hebt kan de rekening aardig oplopen. Met schijfremmen is het niet meer nodig omdat je velgen niet slijten door het remmen.

 

"Steekassen zijn sterker, stijver

en kunnen meer remkracht aan"

 

Brede banden

Fietsen met schijfremmen hebben een steekas en geen quick release meer. Deze zijn sterker, stijver en kunnen meer remkracht aan.

De montage van bredere banden is ook geen issue meer. Je kunt banden tot wel 35 mm monteren. Aan grip en comfort geen gebrek. De gravelpaden die je route doorkruisen kun je zonder problemen meepakken. Nog een bijkomend voordeel van brede banden; minder snel lekrijden.

 

Onderhoud

Het onderhoudt vraagt wel iets meer van je technische skills. Je hebt speciaal gereedschap nodig om dit te doen. Wanneer sleutelen niet je ding is kun je de fiets natuurlijk ook gewoon naar de fietsenmaker gaan.

 

Rij jij al met schijfremmen of hou je het bij traditionele velgremmen?

Uw reactie
Uw naam
E-mailadres (wordt niet gepubliceerd)
Opmerkingen
Vul hier niets in a.u.b.
Reacties:
  • Ad Creusen
    12-8-2019
    Ik rij al 4 jaar met schijfremmen. Had naar mijn mening in het peloton ook al veel eerder doorgevoerd kunnen worden. Angst voor verwondingen door schijfrem was ongegrond.

Ook interessant

cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer
cyclist-1537843_1920

Voorkom hongerklop

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
holiday-1415821_1920

Cadeautips voor vaderdag

lees meer
microphone-2618102_1920

Dit zijn goede podcasts over wielrennen!

lees meer
bicycle-1837056_1920

Leesvoer tijdens corona

lees meer
sleep-1209288_1920

6 tips om optimaal te slapen

lees meer
Groente

Afvallen doe je zo!

lees meer
_DSC0732

Wat neem je mee tijdens een fietsrit?

lees meer