id-tri-img6

Dit is de Sigma ID.Tri

Voor een technisch product als een sporthorloge gelden 2 regels: met elk horloge moet je nog steeds zelf fietsen (je ziet alleen je vorderingen en andere feitelijke waarden) en het tweede inzicht moet zijn dat je een product kiest dat bij jou past, voor wat jìj er mee wilt.

 

 

Er is geen horloge wat alles kan. Simpelweg omdat dat het te duur zou worden, een te lijvig apparaat oplevert of omdat bepaalde specificaties elkaar uitsluiten. Ga je voor medisch verantwoorde nauwkeurigheid rondom hartslag, zuivere barometrische waarden of militaire precisie over afstanden en tijden, dan eindig je al snel bij horloges van 600 euro of meer.

Wij kregen deze maand echter een fraai horloge in handen van Sigma, de ID.Tri en dit multisporthorloge is voor een zeer schappelijke prijs speciaal op de markt gebracht voor multisporters in de ‘klassieke’ triatlondisciplines. Tijd voor een test!

 

Puur triatlon

We kennen Sigma vooral van de fietscomputers. De Speedmaster5000 had maar een paar basisfuncties, tegenwoordig kunnen de kleine apparaten heel veel meer, denk aan externe sensoren, GPS, navigatie en online-functies. Zo is het ook met de (multi-)sporthorloges gegaan. Sigma heeft natuurlijk vele concurrenten op dit vlak dus moest worden gezocht naar unieke kenmerken. Die lijken gevonden te zijn in de prijs, het formaat en de juiste combinatie van een beperkt aantal gerichte features. De Sigma ID.Tri is heel specifiek voor triatlontraining en -wedstrijd.

 

 

Je kiest 1 van de 3 sporten (zwemmen, fietsen of hardlopen) in trainingmodus en je kan op pad. Of je definieert geheel vrij een workout zoals een run met tempowisselingen of intervalzwemsessie en volgt de aanwijzingen. Of je voert een triatlonwedstrijd uit, inclusief wisselzones. Andere sporten zijn eigenlijk niet mogelijk, de modus ‘other’ houdt algemene gegevens bij zoals hartslag en tijd maar het weet dus niet wat je aan het doen bent, misschien wel curling. Dit is dus overzichtelijk maar er kleeft mogelijk een nadeel aan: je kan geen onderscheid maken in MTB of racefiets en bij zwemmen moet je per sessie aangeven of het in het zwembad of in buitenwater is.

 

 

Uit de doos

De eerste kennismaking oogt prettig. Mooie verpakking en het horloge zelf is opvallend klein en bescheiden, smalle polsen zijn geen belemmering voor een fijne pasvorm. Voor hele stevige polsen is de band lang genoeg maar de meeste triathleten zijn natuurlijk niet overdreven fors. Om aan de slag te kunnen, moet het horloge ingesteld worden. Persoonsgegevens zoals leeftijd en gewicht zijn nodig voor bijvoorbeeld berekening van calorieverbruik. Minpunt is dat je datum en tijd zelf moet invoeren, het wordt niet met gps of internet vooringesteld. Ook als de batterij leeg is, moet je dit opnieuw invoeren, de persoonsgegevens blijven wel staan. Je moet dat overigens wel bij goed licht doen, de backlightfunctie werkt vanaf de eerste indruk van een knop maar wacht je te lang met verder drukken, valt het licht uit en komt niet meer op bij een druk op een knop.

 

 

De connectie met de smartphone is vrij eenvoudig en gaat heel vlot. Het toestel heeft 4 knopjes die zeer licht bedienbaar zijn maar degelijk aanvoelen. De siliconen polsband voelt goed, met een fatsoenlijke gesp, en is afneembaar (handig in combinatie met stuurhouder, al kan je de band ook gewoon laten zitten). De oplaadkabel is tevens datakabel naar je PC (geen adapter voor stopcontact inbegrepen) en opladen gaat heel snel. De genoemde stuurhouder werkt goed maar zit met opvallend veel boutjes, moertjes en tiewraps vast. Een strip aan de zichtkant van het horloge licht in kleur op als je binnen of buiten ingevoerde marges zit. Ook licht het op als het tijd is om te eten of te drinken volgens ingevoerde waarden. De felheid van het led laat echter te wensen over, in daglicht zie je de kleur eigenlijk niet.

 

Intuïtief 

De knopjes wijzen snel voor zich, de bovenste 2 zijn steeds voor de hoofdfuncties, de onderste 2 steeds voor bladeren in de subschermen. Grafisch is het toestel niet het neusje van de zalm. De resolutie is vrij laag waardoor kleine letters en dunne lijnen nogal ruw overkomen. In combinatie met het monochroom scherm en de gedateerde incoontjes oogt het aardig technisch maar dat staat de prestaties niet in de weg en heeft ongetwijfeld kosten bespaard op de consumentenprijs. Het horloge is voor het gebruik van de instellingen en modi, de smartphone-app SigmaLink is voor mutaties van die instellingen.

 

 

De synchronisatie gaat instant en soepel. De upload van opgenomen activiteiten gaat op zich niet heel snel, je hebt ook niet echt een idee over de voortgang. Maar je kop koffie staat er nog en je kan vast gaan douchen of zo. De doorvoer naar platforms zoals Strava gaat automatisch en heel vlot.

 

Actie

Het voordeel van een toestel dat 1 hoofddoel heeft, is dat hij juist dat ene goed kan uitvoeren: het is voorlopig het eerste toestel dat je op elke vorm van triatlon kan instellen. In de wedstrijdmodus kan je instellen welke 2 of 3 sporten je gaat doen en welke afstand daar bij hoort: een sprint Run-Bike-Run, een kwart zwemloop, de Olympische triatlon, een Full Distance of een fantasieafstand desnoods. Alles kan, mits het bestaat uit zwemmen, fietsen en/of hardlopen. Bij elke wissel van discipline in de triathlon druk je de rode knop iets langer in en stapt het over op wisselzone, danwel de volgende sport.

 

 

Zorg wel dat de ID.Tri een GPS-signaal pakt vóór de start! In onze eerste poging ging het horloge namelijk na de eerste wisselzone eerst eens rustig signaal zoeken terwijl het fietsonderdeel aan de beurt was. Je kan die schermmelding gewoon overrulen maar dan mis je dus een nog onbekend stuk routeregistratie tot hij het signaal heeft. Om te zorgen dat je meteen GPS-signaal hebt, moet je via de app ook de zwemmodus op 'GPS aan' zetten.

 

GPS en sensoren

Er zijn horloges en apparaten die indoor een GPS signaal kunnen oppakken dus dat hebben we geprobeerd maar dat haalde niets uit. Niet onredelijk, jouw woonkamer is te klein voor een rondje fietsen. Dus moesten we de kou in om te wachten op signaal, hetgeen vervelend lang duurde. Ook na een nieuwe poging blijft de voortgangsmeter op 90% hangen. Uiteindelijk maar gewoon op start gedrukt en gaan hardlopen. Na enige tijd pikt de GPS vermoedelijk alsnog in, want elke activiteit wijkt de meting alleen op de eerste kilometer af, de rest is nagenoeg gelijk aan de 2 controlehorloges van andere merken. In het zwembad stond de GPS uit en gaan de bewegingssensoren hun werk doen. Ze voelen je zwemslag, de keerpunten en je afzet. Zo wordt het aantal banen (en dus de afstand) gemeten. En dat gaat verrassend accuraat. Al is het niet perfect, een afwijking van 2 gemiste banen op 2 kilometer is acceptabel. De hartslag wordt optisch gemeten met een soort laserlicht aan de onderkant. Dat geeft een goede indruk maar heb je toch het idee dat dat niet zuiver genoeg is, kun je kiezen voor een borstband met een sensor. De trilfunctie bij rondemeldingen is wat zwakjes maar voldoet.

 

 

Slimme hulp

Het is mogelijk om een route in te laden om je te laten leiden, zoals een navigatiesysteem. Geruststellend is de Crash Alert-functie. Wanneer je horloge het idee heeft dat je een ongeluk hebt gehad, heb je 30 seconden de tijd om te reageren op een pop-up scherm. Doe je dat niet, stuurt het horloge een sms naar het noodnummer dat je had ingevoerd, samen met eventuele medische gegevens als je die had toegevoegd.

 

Batterij

De opgegeven batterijduur zonder te sporten is pakweg 2 weken. Die hebben we niet getest, we zijn natuurlijk lekker gaan sporten. Met GPS aan tijdens de activiteit raakt het snel op, zeker met sensoren gekoppeld zoals cadansmeter of borstband. Reken op een uur of 8, maar ach, dan zit voor de meeste atleten de middenafstand triatlon er wel op. In eco-modus kan je dit rekken naar pakweg 12 uur, genoeg voor de wat vlottere Ironmans. Het batterijniveau-icoontje is in beeld maar na 1x de 20%-waarschuwing was het toch een verrassing hoe snel hij leeg was en is een kwart van een MTB-tocht niet geregistreerd geweest. Wees dus slim en zorg dat je met een volle batterij van start gaat.

 

 

Conclusie

Zoals we al aangaven is geen enkel horloge perfect en moet je kiezen wat voor jouw wensen en eisen het beste toestel is. Deze ID.Tri van Sigma wint het van een aantal andere merken wat prijs betreft: zelfs een bescheiden multisporthorloge kost veelal tussen de 200 en 300 euro terwijl de Sigma een adviesprijs heeft van 179 euro (maar al verkrijgbaar is voor pakweg 150 euro). Daarvoor krijg je een sympathiek ogend horloge, niet al te opvallend qua formaat en lekker licht. Technisch is het horloge niet heel rijk uitgerust en grafisch verdient het ook geen hoofdprijs maar wat het horloge kan, is erg specifiek gericht op triatlon en dan doet hij wat hij moet doen: registreren. Onderscheidend is de volledige instelbaarheid van de triatlonafstanden en -disciplines, het GPS-signaal gaat moeizaam maar eenmaal aangesloten gaat het naar behoren. De smartwatchfunctie werkt prima maar die hebben wij rap uitgezet, we waren net zo lekker aan het sporten!

 

Tip

Er is ook een ID.Free, weliswaar zonder de triatlonfunctie maar met meerdere sporten.

 

Ook interessant om te lezen: Dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

XLC WS-C50 Disc Wielset

Rij-impressie XLC carbon wielset WS-C50

lees meer
Trekking-Yucatan-i9-Familie31561-2100x1400-3f5ca08a-1db5-4c01-a552-672782e97a7c

Samen op pad? Wij hebben de XLC fietskar getest!

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

lees meer
Header_fietspompen

Fietspompen, welke moet je kiezen?

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
uswe_zulo

Ik had het op de heupen: test van de USWE Zulo 2

lees meer
Shimano Deore XT

Voor echte mountainbikers de nieuwe Shimano XT M8100-serie + SLX M7100-serie Groepsets!

lees meer