FB SCHWALBE TIRES - ONE

Dit is het stappenplan om tubeless banden te monteren

Rij je elk weekend buiten door weer en wind? Helaas komt het dan weleens voor dat je een lekke band krijgt. Daar worden we, als wielrenners, niet vrolijk van. In de herfst en winter heb je daarnaast ook vaak koude houden. Probeer je buitenband er dan maar eens op te leggen zonder bandenlichters. Tubeless is de oplossing voor dit probleem. De vloeistof die in de band zit zorgt er voor dat kleine gaatjes instant opgevuld worden en je gewoon door kunt rijden. Maar hoe monteer je een tubeless band?

 

 

 

 

 

Wat heb je nodig?:

 

  • tubeless wiel of velglint
  • vloeibare latex
  • tubeless ventiel
  • tubeless ready of tubeless band
  • bandenlichters
  • fietspomp

 

Velglint plakken

 

Begin met het plakken van het velglint. Zorg er voor dat je de velg met ontvetter of wasbenzine schoonmaakt. Als dat gedaan is zoek je het ventielgat op. Begin ongeveer 20 cm daarnaast met plakken, zorg ervoor dat het velglint altijd op spanning staat zodat het velglint er strak in ligt.

 

Velgint doorprikken

 

Druk daarna het velglint nog een keer goed in de velg en prik met een schroevendraaier een gaatje bij het ventiel. Pas op dat dit gat niet te groot wordt want anders loopt de latex er langs. Vervolgens druk je het ventiel erdoor en draai je de sluitmoer vast.

 

Vloeibare latex

Ook wij morsen wel eens wat vloeistof. Was daarom je wielen even na afloop van de klus.

 

De latex kun je op twee manieren in de buitenband laten lopen, rechtstreeks in band of via het ventiel. Wij kiezen voor het laatste omdat dit de makkelijkste optie is en je weinig tot geen vloeistof verspeeld. Bij de kit van Schwalbe zit een handige tool om het binnenventiel eruit te draaien. Steek het flesje in het ventiel en laat de vloeistof in de band lopen. Kijk even op het flesje voor de juiste dosering, dit verschilt per merk namelijk.

 

  • Schwalbe: 30 ml per racefietsband en 60 ml per mountainbikeband
  • Finish line: 90 ml per racefietsband en 150 ml per mountainbikeband

 

Vloeibare latex verspreiden

 

Als de band gevuld is met vloeibare latex, draai je eerst het binnenventiel vast. Daarna verdeel je de vloeistof door de band heen door het wiel rustig te draaien. Doe dit na het oppompen van je band nogmaals. Pomp vervolgens je banden op tot de maximale druk die je fietsband kan hebben. Wacht daarna een aantal uren en je bent klaar om een ritje te gaan maken. Tip: rij met een wat lagere bandenspanning, dat is het beste voor tubeless gebruik.

 

Leestip: dit zijn 5 voordelen van tubeless rijden

 

Door: Christiaan van Capelleveen

Ook interessant

cyclist-1537843_1920

Voorkom hongerklop

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
holiday-1415821_1920

Cadeautips voor vaderdag

lees meer
microphone-2618102_1920

Dit zijn goede podcasts over wielrennen!

lees meer
bicycle-1837056_1920

Leesvoer tijdens corona

lees meer
sleep-1209288_1920

6 tips om optimaal te slapen

lees meer
Groente

Afvallen doe je zo!

lees meer
_DSC0732

Wat neem je mee tijdens een fietsrit?

lees meer
STRADA-IN-ACTION-(2)

Werk aan je herstel met een foamroller

lees meer