
Dit was Velofollies 2020!
Elk jaar in januari staat het fietsgekke België eens niet langs de kant van een wielerkoers maar bezoekt het massaal de grootste fietsbeurs van de Benelux: Velofollies. Ook de Nederlandse fietsconsument weet de weg naar Kortrijk te vinden, dus besloten wij ook maar eens te gaan kijken. Daar hebben we goed aan gedaan: wat een geweld aan fietsplezier staat daar bij elkaar.
Velofollies 2020
Werkelijk alles
Racefietsen, MTB, stadsfietsen, accessoires, kleding, onderdelen, voeding, reizen, you name it. Grote fietsmerken, onbekende nieuwkomers en innovaties, ga zo maar door. En dat allemaal doorspekt van alles wat de Belgen typeert: speciale biertjes, een rijke wielerhistorie plus veel nostalgie, enthousiasme en kennis. We hebben Velofollies ervaren als een soort avondje stappen: reuze gezellig, de indrukken zijn enorm en het is moeilijk alles te herinneren. We lichten een paar zaken uit die ons opvielen.
Divers aanbod
Een van de eerste trends die we duidelijk zien doortrekken is de gravelbike. Naast gespecialiseerde fietsenbouwers heeft elk gerespecteerd fietsmerk een model in de collectie. Een opvallend verschil met racefietsen en MTB’s is de uiterlijke vertoning qua kleurgebruik en striping: vooral natuurlijke, rustige tinten en veel ton-sur-ton gebruik in de details.
Ook viel op dat er veel (kleine) merken bestaan met retro/vintage fietsen. Dunne framebuizen, veel chroom en ambachtelijke details zoals lederen zadels maar wel moderne specs zoals schijfremmen.
Dit zijn wel hele speciale spatborden!
Indoor
Wat vroeger een oplossing was voor regenachtige dagen in de winterperiode is tegenwoordig een snelgroeiende markt: indoor fietsen. Er is een keur aan ‘hometrainers’ die gekoppeld kunnen worden aan wat sensoren en vooral internet. De fietsbeleving die je buiten hebt, wordt indoor bijna geëvenaard door alle moderne toevoegingen: direct drive trainers, alle denkbare sensoren, bewegingssimulatoren, Zwift-community. Alleen de rijwind ontbreekt nog, ventilatortje ernaast dan maar. En met alle trainingsprogramma’s van Zwift is indoor op enkele fronten misschien zelfs beter dan buiten.
Elektrisch
In het huidige straatbeeld is de e-bike niet meer weg te denken. Ook de veel snellere speed-pedelec is stevig in opmars. Hier geldt iets vergelijkbaars als met eerdergenoemde gravelbikes: naast grote specialisten als Stromer hebben stadsmerken als Koga, Sparta pedelecs in het programma. We kennen bijvoorbeeld Trek toch vooral van de pure sportfietsen maar ook daar stonden speed e-bikes. Grappig om te zien hoe divers het publiek voor deze fietsen blijkt te zijn, van hippe forenzen tot ouderen die nog niet van plan zijn achter geraniums te belanden.
De testbaan was zeer geliefd!
E-sport
De e-bike is niet langer voorbehouden aan stadsverkeer, in racefietsen worden motor en accu ook netjes weggewerkt, we zagen mooie subtiele oplossingen bij Lapierre, Pinarello en Wilier. Ze werken als hybrides: ze ondersteunen tot 25 km/u en daarboven (of met de motor uit) rijdt het alsof het een reguliere racer is, hooguit wat zwaarder. En bij de mountainbikes wordt de gelijkenis met crossmotoren wel heel treffend. De kracht van e-MTB’s is al opgelopen tot pakweg 80 Nm maar we zagen de Flyon-serie van Haibike met 120 Nm. We durfden er op de bescheiden testtrack van Velofollies eigenlijk niet goed mee te fietsen in standje ‘extreme’… (gelukkig hadden we de Haibike al eens in de buitenlucht getest).
Het echte mountainbiken, lekker door de modder
Stands
Wat we soms wat tegen vonden vallen is de beleving die de standhouders opwekken bij hun producten. Veel (grote) merken tonen de fietsen in een vrij steriele stand waar niet direct het fietsplezier van af straalt. Een mountainbike op een gladde witverlichte vloer, mwoah. Des te leuker dat bijvoorbeeld Santos en SWS wheels hun producten durven te tonen die net terug lijken uit het bos, met de modder er nog aan. Het komt de geloofwaardigheid ten goede. Ook de mannen van tijdschrift Bahamontes hadden het weer goed begrepen met hun decor van een schuurtje/werkplaats/chillroom.
Door weer en wind
Passie
Toch moet gezegd worden dat voor een groot deel van de (41.000!) bezoekers de omgeving niet telt, die gaan volledig op in alles wat er te bewonderen is. Likkebaardend bewonderen ze fietsen van profrenners of ze kunnen minutieus de details en werking van een koplampje bestuderen. Niet zelden lopen ze met grote tassen en trolleykoffertjes om alle brochures en goodies mee te zeulen.
Special paint is upcoming
Onderdompelen
Al met al is Velofollies niet alleen een verzameling trendgevoelige presentaties en blinkende, nieuwe fietsmodellen. Er is ook een scala aan merken en producten die in het oog springen omdat ze iets unieks of leuks te bieden hebben. Dat varieert van mobiele douchecabines tijdens events tot custom made aanpassingen voor je fiets zoals graphics op je velgen of totale special paints voor je frame. Het is een immense beurs, je kan je makkelijk een dag onderdompelen. Wil je het allemaal zelf beleven, zal je moeten wachten tot januari 2021, waarschijnlijk van vrijdag de 15e t/m zondag de 17e.
Is dit een wiel? Ja echt!
Winactie
We hebben uitgebreid geflyerd tijdens Velofollies met onze winactie. Heb jij namelijks iets opvallends gezien of een mooi moment vastgelegd? Deel jouw foto met ons op Facebook of Instagram. Vergeet ons niet te volgen/liken. De leukste foto mogen we namelijk belonen met een H3 Direct Drive Trainer van Saris, t.w.v. € 999,-
De Saris H3 hebben we ook uitgebreid getest!
Saris H3
Door: Andre Ruitenbeek
Ook interessant



Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt
.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)




.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)