Screenshot (55)

Dit zijn 10 opmerkelijke fietsrecords

Jij doet mooie dingen op je fiets, misschien heb je er unieke onderdelen op gemonteerd of goede persoonlijke prestaties mee gegeleverd. Maar daarmee heb je nog geen wereldrecord te pakken, zeker niet in de ludieke sfeer.

Al eerder kon je bij ons lezen dat er 479 fietsgerelateerde records opgenomen zijn in het Guinness Book of World Records, waaronder de grootste fiets van Didi. Onze eigen nieuwsgierigheid naar de meest curieuze records werd hierdoor gewekt en we hebben onze favorieten in een top 10 gevat:

 

1 Wheelie

Op twee wielen kunnen we allemaal wel dus vond Kurt Osburn het wel een goed idee om een zo lang mogelijke wheelie te doen. Eerst qua tijd: hij fietste in 1998 in Anaheim Californië onafgebroken 11 uur lang op z’n achterwiel. Toen in afstand: in 1999 (foto) reed hij in 6 weken van het Guinness-kantoor in Hollywood naar dat in Orlando: 4569 kilometer, met slechts 4 lekke (achter-)banden. De langste manual (wheelie zonder bijtrappen) is in 2015 gezet op 338,9 meter door Harry Denton in Nieuw-Zeeland.

 

 

2 Bunny hop

De hoogste bunny hop staat op naam van landgenoot Rick Koekoek. Hij verbeterde op een fietsfestival in Londen in 2017 zijn eigen record met 2cm en sprong met fiets en al over een lat op 1.45m.

 

3 Onder water

Fietsen hoeft natuurlijk niet per se op land, het kan ook onder water. De Duitser Jens Stotzner legde in 2013 maar liefst 76 keer het parcoursje van 86 meter in het zwembad af, een totaal van 6,708 km. Dat was uiteraard met zuurstofflessen. De langste afstand met 1x ademhalen werd een maand eerder gezet op 67,6 meter, door de Italiaan Fabio Falla.

 

 

 

4 Achteruit

Waarom zou je voorwaarts fietsen als achteruit ook kan? Zittend op het stuur legde Australiër Andrew Hellinga in 2013 een ongelooflijke 337,6 km af. Op een normale fiets, in 24 uur tijd.

 

5 Jaartotaal

Sinds Strava bestaat houden meer mensen hun statistieken bij, waaronder de gelogde jaarkilometers. Ooit, in 1939, legde Tommy Godwin bijna 121.000 kilometer in het jaar af. Pas in 2016 werd dit record officieel verbeterd en in 2017 nog eens. Het is nu in handen van de Amerikaanse Amanda Cooker en staat op een lieve 139.296 kilometer. Dat is een kleine 400km per dag.

 

 

 

6 Horden

De Oostenrijker Thoma Oehler ging de uitdaging met de klok en met Olympisch kampioen hordenlopen Félix Sanchez. De opdracht: 400m horden. Oehler nam de horden met de fiets en was met 44,62s de snelste.

 

7 Mini

De kleinste éénwieler werd gebouwd en in 2015 met succes bereden door de Amerikaan TJ Howell. Het ‘fietsje’ is maar 28,09 cm hoog maar vooral de wielmaat is sensationeel: diameter 12,67 mm… In het filmpje kan je zien dat je voor een dergelijke fiets best atletisch moet zijn.

 

8 Toeter

Veel uitvindingen ontstaan uit luiheid of ergenernis. Zo ook het opmerkelijke record van Engelsman Yannick Reed. Hij was dermate gefrustreerd over het verkeer in Londen dat hij de Hornster bedacht, de fiets met de luidste bel van allemaal: iets meer dan 132 decibel. Als je de foto ziet, begrijp je waarom.

 

 

 

9 Trappen

Je kan je fiets op je nek nemen als je een trap op moet. Of je gaat met fiets en al omhoog. De Pool Krystian Herba beklom het Atomium in Brussel staand op de pedalen en stond na 1 minuut maar liefst 119 treden hoger.

 

10 Kubus

Voor sommigen is eenvoudig fietsen te saai. Voor anderen is het oplossen van een Rubik’s kubus te makkelijk. Voor de Indiër Arumugam PK genoeg reden om beide te combineren. Zijn record: 6 uur lang rondjes fietsen en ondertussen 1.010 keer de kubus oplossen.

 

 

Ken jij een record dat je opmerkelijker vindt dan onze selectie, laat het ons weten. Altijd leuk!

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer