_MG_0185

Dit zijn 5 tips om sneller te klimmen!

De vakantieperiode is aangebroken en vele van ons zullen hun tweewieler meenemen op vakantie. De Alpen, Pyreneeën of het Gardameer zijn schitterende bestemmingen om te fietsen. Terwijl we het in Nederland moeten doen met de Amerongse berg of de Cauberg is het in de Alpen andere koek. Kilometers klimmen met constante druk op je benen. Je moet zuinig omgaan met je energie want je kunt het heel snel verspelen. Hoe rij je sneller bergop? We hebben 5 tips voor je op een rijtje gezet.

 

 

Zittend of staand?

Wanneer je zittend de klim op gaat bespaar je energie. Als je iets verder naar de punt van het zadel gaat kun je de kracht goed verdelen over je benen. Staand klimmen kost meer energie omdat je je bovenlichaam meer beweegt. Op de pedalen staan kan je wel helpen om steile stukken te overbruggen.

 

Bepaal je tempo

De beklimmingen in de Pyreneeën of Alpen zijn lang. Te snel starten is geen goed idee want dan ga je de top niet halen. Laat je niet gek maken door andere fietsers die harder omhoog rijden. Zoek de juiste versnelling en rijd je eigen tempo.

 

Eet en drink voldoende!

Een col beklimmen betekent ook veel calorieën verbranden. Je focust je op het fietsen maar vergeet niet elk half uur even wat te eten en drinken. Een energiereep opeten is dan een hele opgave. Gelletjes zijn tijdens een lange klim erg geschikt om tot je te nemen. Daarnaast worden ze ook snel opgenomen in het bloed. Drink voldoende, 500 tot 750 cl per uur!

 

Leestip: ontdek de schoonheden rondom het Gardameer

 

Fiets in orde

Schakelt je fiets nog goed en werken je remblokken nog voldoende? Ben je éénmaal op de top moet je daarna ook nog afdalen. Zorg ervoor dat je fiets tiptop in orde is voordat je op vakantie gaat.

 

Gewicht

Een lichte fiets van 6,7 kilo is ontzettend duur. Door wat lichaamsgewicht kwijt te raken behaal je tijdwinst op de klim, dit kan tot minuten oplopen! Elke kilo die je meer omhoog moet rijden verspil je energie. Vind je jezelf “te zwaar”? Met een gezonde dosis motivatie kun je je doel behalen.

 

Vergeet tussendoor niet te genieten van al het moois om je heen!

 

Door: Christiaan van Capelleveen 

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer