MG_1334-1160x773

Dresscode voor indoor trainen

Velen van ons kiezen er in deze tijd voor om te trainen op een indoortrainer. Dit zie je onder andere terug in het aantal gebruikers op online platforms zoals Zwift. Afgelopen weekend werd daar zelfs de Ronde van Vlaanderen digitaal verreden. 

 

Zowel mentaal als fysiek vereist fietsen op een indoortrainer veel inspanning. De juiste kledingkeuze maakt het allemaal iets makkelijker. Je moet rekening houden met twee belangrijke factoren waarmee ons lichaam wordt geconfronteerd:

 

Verhoogde lichaamstemperatuur.

Op de trainer ervaar je aanzienlijk meer stijging van de lichaams- en huidtemperatuur in vergelijking met een buitenactiviteit. Waar de buitenaktiviteit je continue koeling geeft, zorgt het gebrek aan rijwind binnenshuis ervoor dat de lichaams- en huidtemperatuur stijgen. Naast een afname van de prestaties en een verhoging van je hartslag, zorgt dit ook voor bovenmatig zweten.

 

 

Constant in het zadel

Bij indoortrainingen zit je veelal in dezelfde positie, oftewel constant in het zadel. Hierdoor zal het zitoppervlak meer te lijden hebben en is de bescherming door middel van een goede zeem nog belangrijker dan bij een normale rit.

 

Dresscode

Bovenlichaam

In principe is een mouwloze basislaag voldoende. Kies als basislaag een shirt dat niet te warm is, goed zweet absorbeert en snel droogt. Daarmee voorkom je grote plassen zweet op de vloer. Tijdens een lange en intensieve sessie is het altijd een optie om halverwege de training een nieuw droog shirt aan te trekken.

 

 

Onderlichaam

Zoals we al eerder schreven, zit je tijdens een indoortraining veel in het zadel. Daarom is het erg belangrijk om rekening te houden met je houding op de fiets. 

Als je in de racepositie zit, onder in de beugels, dan zal je vaak meer druk voor op het zadel ervaren. Kies dan voor een broek waar de bescherming rondom dat gebied beter is.

Als je een recreatieve fietser bent, is het waarschijnlijk dat de positie van het stuur iets hoger is en daardoor een hogere belasting op de achterkant van het zadel, waardoor meer druk in de hamstrings ontstaat. Voor dit type rijders raden wij een broek aan met een zeem die breder en hoger doorloopt richting onderrug.

 

Rijwind

Tot slot: Om toch nog iets van rijwind te ervaren, is een ventilator een must. Deze geeft de nodige verkoeling.

 

Heb jij nog andere tips om niet oververhit op de indoortrainer te zitten, laat het ons weten in een reactie!

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer