
Een beetje extra energie kan geen kwaad
Voor steeds meer mensen is het ongetwijfeld een herkenbaar probleem dat de accu’s van je mobiele apparaten niet lang genoeg meegaan voor jouw activiteit. Dan kan je tegen het einde van de rit niet meer bellen dat het later wordt of staat het restant van je fantastische bergrit niet op Strava. Ofwel je was vergeten om ze vooraf goed op te laden of je gaat te lang op pad zonder laadgelegenheid. Vooral smartphones vreten stroom als je ze ook nog als navigatie gebruikt. De oplossing zit in een klein doosje, neem een powerbank mee!
Handzaam
De keuze is enorm, powerbanks zijn er in alle soorten en maten maar ze hebben één ding gemeen: het zijn handzame objecten om mee te nemen, ook als je sportief fietst. De meeste zijn niet veel groter dan een pakje sigaretten en passen eenvoudig naast je reservebandje of reep in je achterzakjes of jaszak. Heb je navigatie of smartphone op een stuurhouder dan kan je de powerbank in een frame- of stuurtasje kwijt met de kabel direct naar het apparaat. Zo kan je tijdens gebruik meteen bijladen.

Er zijn merken op de markt die zich hebben gespecialiseerd, zoals Xtorm, maar ook traditionele batterijfabrikanten zoals Varta hebben deze externe accu’s verkrijgbaar. Het voert te ver om even een ‘beste keus’ aan te geven. Er zijn veel kenmerken om je keuze op te baseren. We kunnen je dus wél wijzen op de mogelijkheden.
Let bijvoorbeeld op de leverbare energie. Er zijn powerbanks die wel 3 of 4 volle telefoonladingen kunnen leveren. De rekensom is eenvoudig: een smartphone is 1.500 tot 2.000 mAh dus de Xtorm Discover 15000 vult deze tot wel acht keer.
Wat ook een keuze kan zijn, is het aantal aansluitingen. Meest gebruikelijk is 1 USB-poort maar vaak zie je 2 USB-poorten, heel soms nog meer. De meegeleverde kabel heeft een USB-stekker en meestal een mini- of micro USB-uiteinde. Zo kan je de powerbank zelf opladen en met de kabel andersom laad je je device op. Apple-gebruikers moeten zelf nog even aan een kabel denken, een Lightning-stekker zit er lang niet altijd standaard bij.
Natuurlijk is de prijs ook nog een keuzefactor, hoewel een goede powerbank niet meer dan enkele tientjes hoeft te kosten. Daarvoor hoef je niet naar exotische online budgetshops. En tot slot kan je op de vorm van de powerbank letten en de plek van de aansluitingen. Misschien vind je een plat model fijn, of misschien een smal model, omdat die past waar jij het in gedachten hebt. Kijk dus naar de afmetingen: meer power is meer omvang doorgaans.
Door: Andre Ruitenbeek
Ook interessant



Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt
.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)




.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)