20180504_JBP_XLC_Azura_display2018_Bronkhorst_0006

Fiets mee!

Wat is er nou leuker om nieuwe routes te verkennen op plaatsen waar je normaal niet zo snel komt. Dan is het handig om je fiets mee te kunnen nemen met de auto. Maar vervoer in de auto geeft kans op vieze bekleding en het neemt ook nog eens erg veel ruimte in beslag. Er zijn verschillende manieren om je fiets op je auto te vervoeren. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

 

1. Achterop

Heb je een trekhaak? Dan zijn er verschillende fietsendragers voor achterop de auto waarmee je eenvoudig en vooral veilig je fiets kunt vervoeren. Let wel op dat je de drager goed monteert op de trekhaak. Dit betekent dat de drager recht staat en geen speling op de kogel heeft. De kogeldruk is het maximale gewicht dat op de trekhaak van je auto mag rusten. Dit staat in het boekje van je auto aangegeven. Het gewicht van de fietsendrager plus fietsen mag nooit hoger zijn dan de aangegeven kogeldruk.

Een voordeel van het vervoer van de fiets achter op de auto, is dat het de meest brandstofvriendelijke manier van vervoer is. Andere manieren van vervoer kosten meer brandstof. Op de meeste dragers kun je twee of drie fietsen vervoeren. Let hierbij wel op het maximale gewicht dat de drager mag vervoeren.

Een aantal dragers biedt ook de mogelijkheid om de achterdrager te laten kantelen zodat je nog de achterklep kunt opnenen.

 

Fietsendrager achter

 

 

2. Op de klep

Niet iedere auto heeft een trekhaak. Een fietsendrager op de achterklep is dan een optie. Deze bevestig je met stevige spanbanden en buizen op de achterklep van je auto.  Er is ruimte voor één tot drie fietsen. Het is niet mogelijk om op deze dragers een elektrische fiets mee te nemen, omdat het maximale draaggewicht vaak rond de 15kg ligt.

 

 

fietsendrager op achterklep 

 

 

3. Op het dak

Een fietsendrager op het dak biedt een uitkomst wanneer je geen trekhaak hebt. Voor de montage heb je wel dakdragers nodig. Het werkt heel eenvoudig: je zet de fietsen in de wielgoten en maakt ze vast aan het frame en eventueel te voorvork. Daarnaast kan de kofferbakklep gewoon open en is je overige bagage dus bereikbaar. Met dit type drager is je auto hoger dan normaal. Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Een fietsendrager op het dak is minder geschikt voor zware (elektrische) fietsen, omdat je de fiets naar boven moet tillen. Tenzij je hele grote spierballen hebt natuurlijk ;). 

Fietsendrager op dak

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer