20180504_JBP_XLC_Azura_display2018_Bronkhorst_0006

Fiets mee!

Wat is er nou leuker om nieuwe routes te verkennen op plaatsen waar je normaal niet zo snel komt. Dan is het handig om je fiets mee te kunnen nemen met de auto. Maar vervoer in de auto geeft kans op vieze bekleding en het neemt ook nog eens erg veel ruimte in beslag. Er zijn verschillende manieren om je fiets op je auto te vervoeren. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

 

1. Achterop

Heb je een trekhaak? Dan zijn er verschillende fietsendragers voor achterop de auto waarmee je eenvoudig en vooral veilig je fiets kunt vervoeren. Let wel op dat je de drager goed monteert op de trekhaak. Dit betekent dat de drager recht staat en geen speling op de kogel heeft. De kogeldruk is het maximale gewicht dat op de trekhaak van je auto mag rusten. Dit staat in het boekje van je auto aangegeven. Het gewicht van de fietsendrager plus fietsen mag nooit hoger zijn dan de aangegeven kogeldruk.

Een voordeel van het vervoer van de fiets achter op de auto, is dat het de meest brandstofvriendelijke manier van vervoer is. Andere manieren van vervoer kosten meer brandstof. Op de meeste dragers kun je twee of drie fietsen vervoeren. Let hierbij wel op het maximale gewicht dat de drager mag vervoeren.

Een aantal dragers biedt ook de mogelijkheid om de achterdrager te laten kantelen zodat je nog de achterklep kunt opnenen.

 

Fietsendrager achter

 

 

2. Op de klep

Niet iedere auto heeft een trekhaak. Een fietsendrager op de achterklep is dan een optie. Deze bevestig je met stevige spanbanden en buizen op de achterklep van je auto.  Er is ruimte voor één tot drie fietsen. Het is niet mogelijk om op deze dragers een elektrische fiets mee te nemen, omdat het maximale draaggewicht vaak rond de 15kg ligt.

 

 

fietsendrager op achterklep 

 

 

3. Op het dak

Een fietsendrager op het dak biedt een uitkomst wanneer je geen trekhaak hebt. Voor de montage heb je wel dakdragers nodig. Het werkt heel eenvoudig: je zet de fietsen in de wielgoten en maakt ze vast aan het frame en eventueel te voorvork. Daarnaast kan de kofferbakklep gewoon open en is je overige bagage dus bereikbaar. Met dit type drager is je auto hoger dan normaal. Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Een fietsendrager op het dak is minder geschikt voor zware (elektrische) fietsen, omdat je de fiets naar boven moet tillen. Tenzij je hele grote spierballen hebt natuurlijk ;). 

Fietsendrager op dak

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

Ook interessant

crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
holiday-1415821_1920

Cadeautips voor vaderdag

lees meer
microphone-2618102_1920

Dit zijn goede podcasts over wielrennen!

lees meer
bicycle-1837056_1920

Leesvoer tijdens corona

lees meer
sleep-1209288_1920

6 tips om optimaal te slapen

lees meer
Groente

Afvallen doe je zo!

lees meer
_DSC0732

Wat neem je mee tijdens een fietsrit?

lees meer
STRADA-IN-ACTION-(2)

Werk aan je herstel met een foamroller

lees meer
summer-2462535_1920

Maak je fiets klaar voor de zomer

lees meer