20180504_JBP_XLC_Azura_display2018_Bronkhorst_0006

Fiets mee!

Wat is er nou leuker om nieuwe routes te verkennen op plaatsen waar je normaal niet zo snel komt. Dan is het handig om je fiets mee te kunnen nemen met de auto. Maar vervoer in de auto geeft kans op vieze bekleding en het neemt ook nog eens erg veel ruimte in beslag. Er zijn verschillende manieren om je fiets op je auto te vervoeren. Wij zetten er een aantal voor je op een rij:

 

1. Achterop

Heb je een trekhaak? Dan zijn er verschillende fietsendragers voor achterop de auto waarmee je eenvoudig en vooral veilig je fiets kunt vervoeren. Let wel op dat je de drager goed monteert op de trekhaak. Dit betekent dat de drager recht staat en geen speling op de kogel heeft. De kogeldruk is het maximale gewicht dat op de trekhaak van je auto mag rusten. Dit staat in het boekje van je auto aangegeven. Het gewicht van de fietsendrager plus fietsen mag nooit hoger zijn dan de aangegeven kogeldruk.

Een voordeel van het vervoer van de fiets achter op de auto, is dat het de meest brandstofvriendelijke manier van vervoer is. Andere manieren van vervoer kosten meer brandstof. Op de meeste dragers kun je twee of drie fietsen vervoeren. Let hierbij wel op het maximale gewicht dat de drager mag vervoeren.

Een aantal dragers biedt ook de mogelijkheid om de achterdrager te laten kantelen zodat je nog de achterklep kunt opnenen.

 

Fietsendrager achter

 

 

2. Op de klep

Niet iedere auto heeft een trekhaak. Een fietsendrager op de achterklep is dan een optie. Deze bevestig je met stevige spanbanden en buizen op de achterklep van je auto.  Er is ruimte voor één tot drie fietsen. Het is niet mogelijk om op deze dragers een elektrische fiets mee te nemen, omdat het maximale draaggewicht vaak rond de 15kg ligt.

 

 

fietsendrager op achterklep 

 

 

3. Op het dak

Een fietsendrager op het dak biedt een uitkomst wanneer je geen trekhaak hebt. Voor de montage heb je wel dakdragers nodig. Het werkt heel eenvoudig: je zet de fietsen in de wielgoten en maakt ze vast aan het frame en eventueel te voorvork. Daarnaast kan de kofferbakklep gewoon open en is je overige bagage dus bereikbaar. Met dit type drager is je auto hoger dan normaal. Houd hier rekening mee tijdens het rijden. Een fietsendrager op het dak is minder geschikt voor zware (elektrische) fietsen, omdat je de fiets naar boven moet tillen. Tenzij je hele grote spierballen hebt natuurlijk ;). 

Fietsendrager op dak

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

Ook interessant

ABUS_Website_Schloesser_Kettenschloesser

Voorkom diefstal

lees meer
Teknika-5-1-1160x773

Hoe vind ik mijn perfecte zadel

lees meer
virus-1812092_1920

Wat gebeurt er allemaal!?

lees meer
verkeersbord

Check dit voordat je gaat fietsen

lees meer
_MG_0185

Sneller door intervaltraining?

lees meer
voeding

Voeding voor het sporten

lees meer
Montage_trapas

Zo moet je een trapas monteren

lees meer
fietsnavigatie 2

Fietsnavigatie

lees meer