colombia-3631740_1920

Fietsen & Colombia, goede combinatie!

In Europa zijn er veel beroemde cols, de meeste kennen we wellicht wel. De klassementsrenners Egan Bernal, Nairo Quintana en Rigoberto Uran komen uit Colombia. Alle drie de renners zijn begenadigde klimmers, geen berg is te hoog voor ze. Colombia, het land van het Andesgebergte, de Amazone en Orinocorivier kent een rijke wielergeschiedenis. Colombianen fietsen veel, het is ze met de paplepel ingegoten. Vaak is de fiets hun enige vervoersmiddel waardoor ze grote afstanden moeten overbruggen. Ze werken dus gelijk aan het duurvermogen.

 

Andes

Het merendeel woont in de Andes. De hoofdstad, Bogota, ligt op een hoogte van maar liefst 2600(!) m. Even ter vergelijking; de top van de Galibier ligt op dezelfde hoogte. Geen wonder dat Colombianen zo goed kunnen klimmen. Omdat op grote hoogte de lucht ijler is past het lichaam zich daarop aan, hierbij maken ze meer rode bloedcellen aan en daarbij stijgt de VO2max, dit leidt tot betere prestaties. Tot zover een korte theorie over de voordelen van een hoogtestage.

 

Waarom wielrennen in Colombia?

Vlakke wegen zijn er maar weinig, voor klimmers een ideaal land om te trainen. De omgeving is schitterend, veel pittoreske dorpjes en adembenemende natuur. Wanneer je net gearriveerd bent is het verstandig om even te acclimatiseren. Ga niet gelijk een lange duurrit maken. De Colombiaanse weekendhelden vertrekken vroeg op zaterdagochtend om de drukte van de stad voor te zijn. Op zondagen worden gedurende een aantal uren de binnensteden afgesloten en vrijgemaakt voor fietsers, skaters en wandelaars. Daar wordt volop gebruik van gemaakt door de lokale bevolking. Vanuit Bogota zijn er veel toolwegen te vinden, deze verkeren in goed staat en zijn voor fietsers gratis.

 

 

Gids

De wegen kun je zelf gaan verkennen of je boekt een lokale gids. Deze kan je begeleiden en van routes voorzien. Wanneer je niet graag in je eentje op reis gaat kun je natuurlijk ook een groepsreis boeken.

Ook interessant

10600_z_COVER_SITO

Nieuw: Campagnolo Bora WTO33

lees meer
tattoo-crankstel-bikejunckies

De meest opmerkelijke fietstattoos

lees meer
bike-4154156_640

Regels speed pedelec

lees meer
header

De 4 voordelen van een Lefty!

lees meer
20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer