
Fietsen in de sneeuw
Fietsen in de sneeuw
De één wordt er blij van en de ander vindt het maar niks, sneeuw. Persoonlijk ben ik een fan, dus sta ik weer te trappelen om een rondje te maken met mijn mountainbike door de sneeuw. Maar voordat je de sneeuw gaat trotseren, hebben wij wel een paar tips om er een leuke rit van te maken.
Banden
Een Fatbike is de beste optie als er een dik pak sneeuw ligt, maar die hebben we niet allemaal in de schuur staan. Hoe breder de band, des te beter de grip. Je kunt dus de druk in je banden verlagen zodat er meer contactvlak met de ondergrond ontstaat. Dit heeft ook als voordeel dat je gemakkelijker over bevroren richels in de ondergrond kunt sturen. Maar ga niet met een te lage druk rijden, want dat is natuurlijk ook niet goed voor je band. Met welke druk ga jij op pad met winterse omstandigheden? Laat het ons weten in de comments hieronder!
De route
Sneeuw is niet altijd bevorderlijk voor de staat van de route. Helemaal nu het ook de afgelopen weken erg veel heeft geregend. Let daarom goed op of de route wel toegankelijk is. Veel routes hebben een facebookpagina, zoals bijvoorbeeld Veluwezoom & Hellendoorn - Nijverdal.
Techniek
Het is gladder en er zijn meer verborgen richels en objecten door de vorst en de sneeuw. Daarom is het belangrijk om je techniek ook wat aan te passen. Probeer wat subtielere stuurbewegingen te maken in plaats van opeens vol het stuur om te gooien. Met remmen is het hetzelfde verhaal, probeer gedoseerd te remmen. Zo behoud je de grip en kun je nog corrigeren waar nodig.
Naast subtiliteit helpt het om je gewicht wat meer naar achteren te verplaatsen, op deze manier heb je wat meer tijd om te corrigeren als bijvoorbeeld je voorwiel wegglijdt. En met deze tips voor je rijtechniek verklein je de kans om de sneeuw van dichtbij te moeten inspecteren.
Kleding
De komende dagen gaat de temperatuur flink omlaag, het is dus belangrijk om meerdere lagen kleding te dragen. Denk naast warme kleding ook aan een thermo-onderlaag maar ook aan een winddichte bovenlaag, dat scheelt al veel. Ook het dragen van (neopreen) overschoenen gaat helpen om je voeten langer warm te houden. Voor je handen is het aan te raden om handschoenen te dragen. Een tip hierbij is dunne onderhandschoenen, als je dan pech krijgt, kun je deze aanhouden om je fiets te repareren. Zodra je weer verder kunt fietsen, kun je dan de dikkere handschoenen er weer over aantrekken en zo voorkom je koude handen. Ook zijn er handige helmmutsen verkrijgbaar: dun genoeg voor onder je helm, warm genoeg voor je hoofd.
Tot slot is het dragen van een nekwarmer geen overbodige luxe. Dit voorkomt dat de koude lucht tegen je keel aan komt, wat nog wel eens kan resulteren in verkoudheid. En vooral in deze tijd is dat natuurlijk niet echt prettig. Bekijk ook ons artikel over kleding voor ieder seizoen op Bikejunckies.
Drinken
Om eerlijk te zijn hou ik mijzelf ook niet erg goed aan deze tip. Door de kou lijkt het of je geen dorst hebt maar je lichaam verliest wel degelijk vocht. Het is dus wel belangrijk om te blijven drinken tijdens je tocht. Ik zal er extra op letten als ik vandaag op de fiets ga!
Genieten van de sneeuw!
Door je concentratie, de kou en alle andere factoren moet je niet vergeten om ook eens om je heen te kijken en te genieten van de omgeving. Want sneeuw in Nederland gebeurt niet dagelijks maar is wel erg mooi! En fotogeniek dus even afstappen voor een sfeerplaatje is geen schande.
Door: Vincent Schepers
Ook interessant


.jpg?height=300&width=600&mode=crop&converttowebp=0)




