benen_1440x350

Fietsen is de beste doping voor een schaatser

Er zijn denk ik maar weinig schaatsers die niet op de fiets stappen in de zomer. Maar visa versa gebeurt het ook: Steeds meer wielrenners binden in het winterseizoen de schaatsen onder. Als we deze groep eens onder de loep nemen blijkt het vaak te gaan om marathonrijders die in beide sporten op hoog niveau goed mee kunnen komen. Dit heeft vaak te maken met het duurvermogen dat voor beide sporten nodig is.

 

Voordelen

Een voordeel is dat je voor beide sporten dezelfde spiergroep gebruikt. Daarnaast worden ook dezelfde gewrichten gebruikt en dan voornamelijk bij het strekken van de knie en het heupgewricht. Om in de goede “hoeken” te kunnen zitten bij het schaatsen is het belangrijk dat zowel beenspieren maar ook rugspieren goed getraind worden. En laat je die spieren nou ook net nodig hebben bij het fietsen. Kortom, schaatsen en fietsen vullen elkaar aan.

 

Verschillen

Toch zijn er ook wel degelijk verschillen in beide sporten; de cyclus waarin vermogen geleverd wordt bij een schaatsslag is maar 10 tot 20% terwijl er bij wielrennen 80% van de cyclustijd vermogen wordt geleverd. Echter is het wel zo dat er meer vermogen geleverd moet worden bij de schaatsslag dan bij een tred bij wielrennen.

 

Ervaring

Onze Bikejunck Patrick spreekt uit ervaring. Tot 2004 heeft hij op hoog niveau geschaatst en maakte hij in de zomermaanden vele kilometers op de fiets. Door blessure heeft hij zijn schaatsen helaas aan de wilgen moeten hangen, maar fietsen doet hij nog graag!

 

Door: Patrick Vos

Ook interessant

bike-4154156_640

Regels speed pedelec

lees meer
header

De 4 voordelen van een Lefty!

lees meer
20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

lees meer