DJI_0004

Fietsen rond het Gardameer

Fietsen rond het Gardameer is adembenemend mooi en net als iedereen ga ik ook graag op vakantie. En als fietsliefhebber neem ik de tweewieler dan natuurlijk mee. Het Gardameer, Lago di Garda, zoals dat zo mooi klinkt in het Italiaans, is bij uitstek zo’n plek waar elke fietser zich direct thuisvoelt. Het is het grootste meer van Italië en een paradijs voor fietsers met een diversiteit aan heuvels, hooggebergte en vlak terrein; het Gardameer heeft het allemaal.

 

Fietsen rond het Gardameer (San Felice Del Benaco)

 

Racefiets

Ik verbleef met mijn familie op een camping aan de zuidkant van het Gardameer. Een prachtige camping met alle faciliteiten en animatie, zodat ik me niet schuldig hoefde te voelen als ik weer eens op de fiets stapte. Aan de zuid-oostkant, vanaf Pacengo, ben ik in eerste instantie naar Caprino Veronese gefietst, een goede warming-up van ongeveer 25 kilometer naar de voet van de Monte Baldo. Deze klim is 24 km lang met stijgingspercentages tot 19% en brengt je tot een hoogte van 1635 meter. Op de ‘top’ heb ik een terrasje gepakt om even de tank bij te vullen. De echte top is echter alleen te bereiken met de stoeltjeslift dat overigens een interessante optie is voor de mtb-liefhebbers. Zij kunnen hun hart ophalen door de eindeloze trails die naar beneden gaan, lekker downhill!

De route heb ik vervolgd met een afdaling richting Avio. Een afdaling met veel haarspeldbochten die door een prachtige vallei gaat, echt genieten! Vanuit Avio ben ik langs de rivier Adige gereden. De Adige Radweg, zoals het aangelegde fietspad heet, brengt je door prachtige wijngaarden weer terug naar het startpunt. Wanneer je wat extra kilometers wilt maken kun je de Adige Radweg helemaal uitrijden, want deze eindigt pas in Verona.

 

Download de route

 

De Adige Radweg

 

Fietsen rond het Gardameer(Monte Baldo)

 

Mountainbike

Rondom het Gardameer heb je ook talloze mountainbikeroutes. Deze zijn verdeeld in verschillende gradaties, van beginners tot gevorderden. En omdat Italië mij altijd trekt heb ik afgelopen april alvast een voorschot genomen op de zomer. MTB achterop de auto en rijden maar. Vanuit Riva Del Garda, Limone en Torbele heb ik een prachtige tocht gereden en ben je binnen no-time in de bergen. Deze tocht was een korte voorbereiding op de Rocky Mountain Bike Marathon, een echte uitdaging! Deze vindt ieder jaar eind april plaats. De route gaat richting Arco en is 75 km lang met 2800 hoogtemeters. Tijdens de tocht maakte ik kennis met steile beklimmingen, zeer technische afdalingen met veel stenen en boomwortels. Zelfs zo heftig, dat ik op een gegeven moment even ben afgestapt.

 

Wil jij deze route ook rijden? Download de route.

 

Fiets huren

Geen eigen mountainbike of racefiets? Op veel plaatsen kun je natuurlijk ook een fiets huren. Let daarbij goed op de kwaliteit van de fiets. Met steile afdalingen en uitdagende klimmetjes is een goede fiets van levensbelang. Controleer de fiets daarom altijd goed, voordat je er mee op pad gaat.

 

Meer lezen? Rijd een gevarieerd kort rondje

 

Door: Christiaan van Capelleveen

Ook interessant

heide Veluwe

Mountainbiken op de Veluwe

lees meer
mtb-dentreek-2

MTB route: Den Treek

lees meer
Header_amerongen

Heb jij deze 3 mtb-routes al gereden?

lees meer
toertocht

Toertochten voor op je fietskalender

lees meer
107342_irmo_keizer

De extreemste mountainbike trails

lees meer
20160629_110942

De mooiste beklimingen in Europa met de fiets

lees meer
19800101_RadioKootwijkJanChris_0913

Mountainbiken op de VAM-berg

lees meer
Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
Mallorca Salobre

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer