Header_fietspompen

Fietspompen, welke moet je kiezen?

In de jungle van fietspompen zijn vele soorten en maten. Maar welke moet je nu kiezen? Wij stellen een viertal fietspompen op de proef om de keuze wat makkelijker te maken. Hierbij hebben we de volgende merken getest; XLC, Zefal, Crankbrothers & SKS. We testen de fietspompen op een race én mountainbikeband. De prijzen variëren van €41,95 tot €84,95. Is duurder altijd beter of toch niet?

 

XLC Beta, uitstekende prijs/kwaliteitverhouding

We begonnen met de voordeligste fietspomp, de XLC Beta. Op het eerste gezicht ziet deze fietspomp er goed en solide uit. Klein minpunt is dat de drukmeter niet helemaal recht op de fietspomp zit. Als je de pomp in je handen pakt is deze licht maar voelt nog steeds stevig aan. Op de onderzijde van de fietspomp zit een hevel waardoor je makkelijk kunt schakelen tussen high pressure en high volume. Dat wil zeggen dat je kunt schakelen tussen veel volume of hoge druk. Bij het oppompen van een band van je mountainbike is het handig om meer volume te krijgen. Terwijl je bij het oppompen van je racefietsband juist weer meer druk nodig hebt. Kleine kanttekening is echter wel dat de high volume alleen werkt bij een AV (auto) ventiel. En deze wordt niet veel meer toegepast. Tijdens het testen was de XLC Beta ook zeer stabiel. Het oppompen van beide banden (race & mountainbike) ging snel maar niet heel makkelijk. Vooral toen de band op druk kwam ging het steeds moeizamer en moest er veel kracht gebruikt worden. Ook waren de handvatten aan de kleine kant. 

 

XLC Beta

 

Voor verschillende ventielen, AV, SV en DV 

 

Crankbrothers Sapphire, strak design

Dit vinden we, qua looks, de mooiste fietspomp, ziet er strak en mooi vormgegeven uit. Wat direct opvalt is de grote meter waardoor het makkelijk wordt om af te lezen hoeveel druk je in je band pompt. Ook deze fietspomp is lekker licht en makkelijk in gebruik. Wat een leuk en innovatief punt van deze pomp is, is dat er in het handvat twee ventielen zitten om een bal en een luchtbed op te pompen. Tijdens het testen van deze pomp, was al snel duidelijk dat dit een snelle en accurate fietspomp was. De meter liep mooi en geleidelijk op. Enig minpunt is dat de slang van deze pomp aan achterkant is geplaatst. Hierdoor ga je sneller op de slang staan en zit deze dus een beetje in de weg. Maar dit is te verwaarlozen als je de fietspomp over het geheel bekijkt. Een hele goede pomp, en zeer betaalbaar!

 

Crankbrothers Sapphire, ook in het zilver verkrijgbaar

 

Met ventiel voor een bal en luchtbed

 

Zefal Husky Z-Switch, zwaargewicht

Op het moment dat je deze pomp voor het eerst oppakt voelt het allemaal heel betrouwbaar aan. De voet is van gietijzer en dat maakt hem natuurlijk zwaar, maar daardoor staat deze pomp stevig op de grond. Ook bij deze fietspomp zit de manometer helaas schuin ten opzichte van de pompstang. Een pluspunt is dat je heel eenvoudig kunt schakelen tussen de verschillende ventielen (Z-Switch). Ondanks dat de pompkop wat goedkoop aanvoelt, is deze wel makkelijk te plaatsen. Tijdens het pompen constateerden we enige speling waardoor die labiel aanvoelde. De prijs deed ons verwachten dat deze pomp meer kon bieden, maar desalniettemin is de Zefal Husky een stabiele en betrouwbare pomp. 

 

Zefal Husky Z-Switch

 

Met (scheve)manometer

 

SKS Rennkompressor, meest verkocht!

De klassieker, deze pomp is al jarenlang één van de meest verkochte pompen in de fietsbranche. De SKS Rennkompressor ziet er traditioneel uit en is de loop der jaren niets veranderd. Maar er moet gezegd worden dat je direct voelt waarom deze pomp een veel verkocht item is. Het is een sterk geheel en is net als de fietspomp van Zefal zwaarder door een gietijzeren voet. Het kunststof aan de bovenzijde van de pompstang ziet er minder duurzaam uit en is van hard plastic. Een groot voordeel is dat er een lange slang aan deze pomp zit. Dit maakt het aansluiten van de slang een stuk eenvoudiger. De kleine slag zorgt er wel voor dat het oppompen van een fietsband meer tijd kost. Maar dit kun je zien als onderdeel van warming up.

 

Qua design, erg traditioneel

 

 

Conclusie

Alle vier de fietspompen doen wat ze moeten doen en dat is banden oppompen. De verschillen zijn niet heel groot maar toch komt voor ons de Crankbrothers Sapphire als beste uit de test. Wat ons de doorslag heeft gegeven is de snelheid, nauwkeurigheid van het pompen, de weergave op de manometer en het algehele design.

 

  XLC Beta Crankbrothers Sapphire SKS Rennkompressor Zefal Husky Z-Switch
Aansluiting 8 8 6.5 7
Gebruik 8 8.5 8 8
Stabiliteit 7 8 7.5 6

Snelheid van pompen 

Raceband

19.2 sec 18.4 sec 30.2 sec 21.3 sec
Mountainbikeband 20 sec 15.8 sec 26.5 sec 23.4 sec
Lengte slang 6 7.5 8 7.5
Drukmeter precisie 5 7 7.5 5
Maximale druk 11 bar 11 bar 16.5 bar 16 bar
Uiterlijk 7.5 8 6.5 7
Prijs €41,95 €49,99 €64,95 €84,95

 

Leestip: Tubeless doen of niet?

 

Door: Patrick Vos en Christiaan van Capelleveen.

 

Ook interessant

XLC WS-C50 Disc Wielset

Rij-impressie XLC carbon wielset WS-C50

lees meer
Trekking-Yucatan-i9-Familie31561-2100x1400-3f5ca08a-1db5-4c01-a552-672782e97a7c

Samen op pad? Wij hebben de XLC fietskar getest!

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
id-tri-img6

Dit is de Sigma ID.Tri

lees meer
Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
uswe_zulo

Ik had het op de heupen: test van de USWE Zulo 2

lees meer
Shimano Deore XT

Voor echte mountainbikers de nieuwe Shimano XT M8100-serie + SLX M7100-serie Groepsets!

lees meer