Force-Graphic_Headline_1200x628

Gevraagd én gekregen: hier is SRAM Force AXS!

We hebben het er maar druk mee: SRAM blijft innoveren en imponeren. In februari van dit jaar werd de wielerwereld opgeschud met de introductie van RED eTap AXS, opnieuw een draadloze, electronische groepset, nu met 12-speed en connectiviteit met een app. Vrijwel direct er na kwam de Eagle AXS groepset voor mountainbikes. Inmiddels is het april en komt SRAM opnieuw met een AXS-groepset, nu voor Force. Kort door de bocht kun je stellen dat het dezelfde setup is met dezelfde innovaties maar nu in een wat betaalbaardere versie. En opnieuw alleen al prachtig om naar te kijken.

 

Blik naar voren

SRAM wil ons met de nieuwe groepset nogmaal duidelijk maken dat ze kijken naar de weg die voor ons ligt, niet de weg die we al kenden. Ze stellen terecht dat veel rijders tot meer in staat zijn dan ooit. En daarom meer verlangen om nieuwe 'paden' te banen. De nieuwe Force AXS groep voldoet daar aan. Een korte samenvatting: Force AXS biedt, net als RED, een groter bereik in versnellingen, zowel aan de lichte 'berg'-kant als aan de zware 'polder'-kant. De opbouw van de versnellingen is in kleinere, logische stapjes. De ketting is stiller en schakelt soepeler. De voorderailleur biedt ruimte voor bredere wielen, net als de velgremmen, de achterderailleur stuurt de ketting beter vanwege de vloeistofdemping.

 

 

AXS

De electronica reageert opnieuw acurater en sneller maar kan nu middels de smartphone-app volledig naar persoonlijke wensen worden ingesteld. En dat gaat heel ver. De smartphone-app is echt een verrijking van de groep. Het blijft niet bij een speledingetje waar je alleen kan zien of de batterijen al leeg zijn. Je kunt in AXS alle componenten en functies instellen, wisselen en combineren naar eigen wens. 

 

Verschil met RED

Zoals gezegd is Force, zoals voorheen ook was, de meer betaalbare broer van RED. Er moet dus verschil zijn en dat is er ook wel. Zo zijn de kettingbladen minder groot waardoor vooral aan de 'zware' kant minder bereik is. Maar met 48T voor en 10T achter kan je net zo zwaar/hard kan als de 'ouderwetse' 53-11 combi, zwaarder dus dan de meer gangbare groepen met 52 of 50 als maximum. Gewicht is natuurlijk ook nog van invloed. De crank kan worden uitgerust met een powermeter maar dat dan moet je de spider vervangen, er is geen geïntegreerde versie.

 

Afmontage

 

Er is, net als bij RED AXS, een flink aantal fietsfabrikanten ingestapt met SRAM door Force AXS kant-en-klaar op de fietsen te monteren, zoals 3T en Giant. Reden hiervoor is onder meer dat je fiets er ook wel 'klaar' voor moet zijn. De groepset is alleen als complete set verkrijgbaar, het is niet mogelijk om een upgrade te doen voor je huidige Force-groep. Ook je wielset moet kunnen worden uitgerust met XDR-body om de 12-speed aan te kunnen.

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer