Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

Weet je niet waar je heen fietst? Of wil je weten hoe hard je fietst? Je kan jezelf zoveel vragen stellen waar jij niet op kan antwoorden tijdens het fietsen. Maar maak je geen zorgen, want met de volgende fietsapps weet je precies wat je doet! 

 

Strava

Kort gezegd is Strava een mobiele app die jou sportprestaties bijhoud via de GPS. Strava is een (sportief) social media platform omdat gebruikers van Strava elkaar kunnen volgen. Wat maakt Strava nou anders dan de rest van de fietsapps? Op Strava kan je segmenten aanmaken en segmenten van anderen gebruiken. Een segment is een route die jij of iemand maakt, hierbij krijg je je prestaties te zien wanneer je het segment aflegt. Het leuke van een segment is dat je er beloningen mee kan winnen. Dit maakt het uitdagend en het geeft je een motivatie boost.

Beloningen die je kan verdienen

 

KOM/QOM of Course Record

De King/Queen Of the Mountain verdient een kroon omdat hij/zij de snelste sporter tot dan toe in het algehele klassement van dat segment is.

 

Trofee: plaats in de top 10

Je verdient een trofee wanneer je op de 2de t/m 10de plaats staat in een segment.

 

Medaille

Een medaille krijg je als je je beste persoonlijke prestatie haalt. Als je een nieuw persoonlijk record haalt, krijg elke keer een medaille. Loop je dus een segment voor het eerst, krijg je altijd een medaille.

 

In Strava kan je een heel netwerk aan vrienden opbouwen. Je kan zien welke routes en tijden ze hebben gefietst. Wat belangrijk is aan het social media-aspect van Strava is dat je gemotiveerd blijft door je vrienden en bijbehorende foto's kan delen. Je wordt geïnspireerd door hun blogs en door de segmenten van anderen. Je vergelijkt jezelf met je maatje na het afleggen van zijn segment.

 

Bike computer- GPS tracker

De Bike computer-app verandert jouw telefoon in een fietscomputer. Je prestaties worden bijgehouden tijdens het fietsen. Het beste van de app is misschien wel de Keep Me Safe-functie.

 

 

Keep Me Safe
De Keep Me Safe-functie controleert continu verschillende sensoren van je telefoon. Het analyseert de signalen van de gyroscoop, de gps en het kompas en detecteert nauwkeurig wanneer een ongeval plaatsvindt. In geval van een ongeval krijgt jou noodcontact (contactpersoon bij nood) een melding van je locatie van het ongeval. Het Keep Me Safe programma filtert valse alarmen eruit en waarschuwt alleen maar voor echte ongevallen.

 

De app gebruik je tijdens het fietsen. Tijdens het fietsen kan je je snelheid, afstand, hartslag, gemiddelde snelheid, hoogtemeters en verstrekeen tijd zien. Dit is erg handig wanneer jij je prestaties wilt verbeteren. De app kan worden gelinkt met Strava dus na het fietsen kan je het uploaden. Met de app kan je navigeren en je vrienden of andere fietsers localiseren.

 

Google Maps

De meeste van jullie kennen dit programma al, maar je wist misschien nog niet dat je met Google Maps op de telefoon kunt kiezen voor een speciale fietsweergave. Daarbij verschijnen de fietspaden en fietsroutes duidelijker in beeld, zodat je een mooie route ver van de snelweg kunt kiezen. 

 

Google Maps kan niet alleen routes plannen voor de fiets, maar er is ook een optie voor een speciale fietsweergave waarin je de fietspaden in het groen ziet. Dit is zodat je duidelijk weet Zo zie je duidelijk langs welke fietspaden je kan fietsen. De knop hiervoor zit een beetje verstopt in de app. Maar deze functie is vooral erg handig als je in een omgeving gaat fietsen die je niet erg goed kent. Let wel op dat je in Nederland sinds 1 juli niet meer met je telefoon in je handen mag fietsen! Het is daarom handig om de routebeschrijving te beluisteren. Je kan uiteraard ook een fietshouder gebruiken voor op het stuur.

 

Voordat je dus gaat fietsen, moet je al je route hebben gemaakt om een boete van €95 te voorkomen. 

 

Lees nu: 1 Juli: telefoonverbod op de fiets.

 

Hoe moet je je Fietsroute activeren?

 

1. Open Google Maps.

2. Plan je route zoals je zelf wilt.

3. Geef aan dat je een fietsroute wilt plannen, door op het fietsicoontje te klikken.

4. Tik dan rechtsboven op het icoontje van kaartweergave.

5. Kies rechts onder fietsen

6. De kaart toont nu speciale fietsroutes, die in groen zijn weergeven.

7. Geniet van het fietsen en let op de weg!

 

Door: Jermo Islek

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer