Fizik_00_grote_header

Hoe Fizik het perfecte zadel voor jou vindt.

Zadels, zadels en nog eens zadels. Er is zoveel keuze en het is ook altijd een dilemma, want voor welk zadel kies je? De high-end fietszadels fizik denkt daar een oplossing voor gevonden te hebben.

 

00 Versus Evo

Elke renner is verschillend. De één heeft baat bij een vaste zitpositie en ander is erg flexibel en kiezen voor een vlakker zadel waarop ze zich makkelijker kunnen bewegen, omdat ze dan niet telkens in een dezelfde houding hoeven te fietsen. Fizik gelooft dat deze lijn de beste combinatie van gewicht, comfort en stijfheid is.

 

Hoe het zit

Het oppervlaktemateriaal is via een speciaal vacuümproces er op gedrukt, dit geeft een betere demping op de zitbotten. De druk die het lichaam uitoefent, wordt beter verdeeld over het zadel. Hierdoor kun je meer kracht overbrengen op de pedalen. Uiteraard zijn de schaal en de brug volledig van carbon. Vanwege gewichtsbesparing is brug uit één stuk gemaakt, dit ziet er tevens wel erg fraai uit! De vernieuwde zadels bestaan uit een regular en large model. Deze zijn ook weer verdeeld volgens het Spine concept.

 

Welke breedte?

De breedte van het zadel is ook een dingetje. Fizik zegt, hoe meer vermogen je trapt en hoe dieper je zitpositie is, des te smaller het zadel (regular). Omdat je minder druk geeft op het zadel. Trap je minder vermogen met meer lichaamsgewicht? Dan heb je een breder zadel nodig(large). Lang niet alle fietsers weten welk vermogen ze trappen. We zijn immers ook niet allemaal profs of bezitten het budget om een vermogensmeter aan schaffen. Om te bepalen welk zadel je nodig hebt, maakt Fizik gebruik van het Spine concept.

 

Hierbij worden de renners in drie categorieën verdeeld:

  • Snake
  • Chameleon
  • Bull

 

De types hebben betrekking tot je lenigheid van je rug en bekken. De snake kan makkelijk onderin de beugel rijden,  heeft een flexibele rug en ‘zweeft’’ als het ware over het zadel. Als je dat type renner bent, heb je geen vaste zitpositie nodig.

 

De chameleon zit daar tussenin; flexibel, maar hier en daar wat kortere spieren. Je rijdt graag comfortabel met je handen boven op het stuur, maar af en toe goed gas geven in een aerodynamische is ook geen probleem.

 

De bull is voor de minste lenige mensen, dit heeft niets te maken met dat je weinig vermogen kunt brengen. Integendeel zelfs, want Peter Sagan reedt in de tijd bij Cannondale ook met een ‘bull’ zadel! De positie op het zadel geeft je het beste comfort zonder dat je teveel energie verspeelt aan het vinden van de juiste fietshouding.

 

Snake, Chameleon of Bull?

Onder welke categorie val jij? Bekijk de foto hieronder om uit te vinden welk type rijder jij bent.

 

Fizik sportzadels spine concept

 

Meer lezen? De 4 voordelen van een Lefty!

 

Door: Christiaan van Capelleveen

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer