Teknika-5-1-1160x773

Hoe vind ik mijn perfecte zadel

Iedereen is anders en daarom zijn er ook zoveel verschillende zadels. Want een zadel dat voor iedereen geschikt is bestaat niet. Het perfecte zadel is afhankelijk van veel factoren. Let bij je aankoop daarom op de volgende aspecten:

 

Breed of smal?

De afstand tussen de zitbotjes bepaalt of een breed of smal zadel bij je past. Bij vrouwen is de afstand tussn de zitbotjes over het algemeen iets groter dan bij mannen. Maar zoals gezegd: iedereen is anders dus een breed zadel voor vrouwen en een smal zadel voor mannen is geen vaste regel. Met een zadelmeting bij je tweewielerzaak kun je de afstand tussen de zitbotjes laten meten. 

 

Fietshouding

Hoe zit jij meestal op de fiets? Altijd in de beugels of iets relaxter met de handen op het stuur? Hoe rechter je op de fiets zit, hoe breder het zadel. Als je erg flexibel bent en ver voorover op de fiets zit, dan is een smaller zadel aan te raden.

 

 

Rond of plat

Of je een rond of plat zadel kiest is afhankelijk van de beweging op je fiets. Als je stil zit op je zadel tijdens het fietsen is een plat zadel aan te raden. Als je meer beweegt, dan is een ronder zadel comfortabel. Maar ook hier geldt: persoonlijke voorkeur is doorslaggevend.

 

Uitsparing

Een uitsparing zorgt voor een betere doorbloeding van het zachte weefsel onder het perineum. Wielrenners die flexibel zijn hebben van nature een betere doorbloeding. Minder flexibele renners hebben baat bij een uitsparing in het zadel om een dood en tintelig gevoel rondom het perineum te voorkomen. 

 

 

Hard of zacht zadel

Als je lang op de fiets zit is een hard zadel beter. Een zacht zadel kan er namelijk voor zorgen dat de zitbotjes wegzakken in het zadel. En dit kan er weer voor zorgen dat je last krijgt van zadelpijn. 

 

Materiaal

Het materiaal van je zadel bepaalt vaak de prijs. Kies je voor een volledig carbon zadel of niet. Het verschil (naast de prijs) zit 'm voornamelijk in gewicht.

 

 

Afstellen

Tot slot: als je je zadel hebt gekozen dan is een goede afstelling ook van groot belang. De juiste hoogte zorgt voor de meeste efficiënte krachtoverbrenging en voorkomt blessures. Zorg er ook voor dat je zadel horizontaal staat. Te ver naar boven of beneden zorgt voor vervelende drukpunten. Te ver naar voren of naar achter kan zorgen voor last van nek, onderrug of armen.  

Als je alles minitieus wil afstellen dan raden we een bikefitting aan. 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

 

Ook interessant

Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer
cyclist-1537843_1920

Voorkom een hongerklop

lees meer