20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0371

Is jouw fiets klaar voor de eerste lenterit?

Twee weken geleden werden we al verrast door prachtig lenteweer. Temperaturen die richting de 20 graden gingen zorgden er voor dat iedereen de lente in zijn bol kreeg. Inmiddels staan we weer met beide benen op de grond en regent het buiten pijpestelen. Maar er is hoop, de 14-daagse voorspellen zeggen dat volgende week de zon zich weer laat zien. Dus bereid je voor op een heerlijk fietstochtje!

 

Wat kun je zelf doen?

Schoonmaken

Misschien is het vorig jaar oktober wel geweest dat je voor de laatste keer op de fiets hebt gezet. Na deze tocht heb je de fiets in de schuur gezet met de gedachte: 'dat schoonmaken doe ik later nog wel een keer'. Maar iedereen weet hoe dat in de praktijk gaat en staat de fiets nog ongeroerd in de schuur met diezelfde smerige ketting als in oktober vorig jaar. 

Nu is het echt tijd voor actie, zorg dat je fiets helemaal rijklaar is voor de eerste rit. In dit artikel legt onze Bikejunck uit hoe je de fiets moet schoonmaken en weer soepel kunt laten lopen.

 

Banden

Als de fiets een tijdje stil heeft gestaan is het goed denkbaar dat je banden niet meer de goede spanning hebben. Pomp daarom je banden goed op waarbij de richtlijn tussen de 7 en 8 bar is. Controleer ook of er door droogte geen scheurtjes in de band zijn gekomen. 

 

Sommige dingen zijn voor de specialist

Versnellingen

Controleer of je versnellingen nog goed lopen. Mocht hij niet goed op- of afschakelen, laat dan de de kabelspanning controleren. Ook het schoonmaken en smeren van de derailleur kan hierbij helpen. Omdat het afstellen van de derailleur nauw luistert, is het aan te raden dit door een specialist te laten doen. 

 

Remmen

Laat je remmen! Als je remblokjes zijn versleten raden we aan om deze te vervangen. Rijd je met schijfremmen? Laat deze dan controleren op remkracht. 

 

Kleding

Kies voor de juiste kleding. De warmbloedigen onder ons kunnen op pad met een korte fietsbroek maar doen er verstandig aan om voor de zekerheid wel beenstukken mee te nemen. Lees in dit artikel alles over kledingadvies voor de verschillende seizoenen.

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

 

 

 

Ook interessant

Santa Header

Een fietscadeau voor onder de boom

lees meer
Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer