Jetze plat_2

Jetze Plat is een echte bikejunck!

Deze week is Jetze Plat onze bikejunck. Een sterke para triatleet waar we enorm veel respect voor hebben. Fietsen met je armen, handbiken en zwemmen. Wat een power heeft hij in zijn bovenlichaam. Vanaf zijn geboorte had hij al beenlengteverschil. Links had hij een verkort bovenbeen en knie zonder kniebanden. Aan de rechterkant mist hij zijn bovenbeen en zit het onderbeen aan de romp vast. Om vroeger naar school te komen begon hij met handbiken. Dit was in het begin behoorlijk zwaar en werd hij vaak geduwd door zijn vader of moeder maar naar mate de tijd vorderde werd hij alsmaar sterker en sterker.

 

Londen 

Door een podiumplek in 2011 kwam Jetze in aanmerking voor de Paralympische Spelen in Londen, september 2012. Om zich te kwalificeren stopte hij met werken zodat de sport zijn hoogste prioriteit werd. Op de spelen was de 4e plek het resultaat. Jetze was hier niet tevreden mee en leefde in een tunnel waar hij niet gelukkig was. Parttime werken zodat hij het kon combineren met zijn sport was een tijdelijke stap. Om de stap naar de top 3 te maken was het van essentieel belang om zich volledig te richten op zijn sport. Uiteindelijk stopte hij wederom met werken. Doordat hij steeds bekender werd was hij een graag geziene gast tijdens interviews, presentaties en ambassadeurschappen. Dit zorgde voor de juiste balans in zijn leven.

 

 

Triatlon

In 2013 raakte hij per toeval in aanraking met de triatlon. Tijdens de plaatselijke triatlon van Aalsmeer maakte hij zijn debuut. De wedstrijden gingen hem goed af en zo ontstond er een droom om zich te kwalificeren voor de spelen van Rio de Janeiro(2016). Hij kwalificeerde zich voor het handbiken en triatlon. Het werd een bijzonder jaar want hij werd wereldkampioen en pakte een gouden en bronzen medaille met triatlon en handbiken in Rio. Hiermee was Jetze de enige die twee medailles gewonnen had in twee verschillende sporten.

 

 

Parcoursrecord

En toen kwam 2017. Dat jaar was de overtreffende trap. Zijn debuut op de Ironman Luxemburg en Hawaï waren er twee om niet snel te vergeten. Hij zette een parcoursrecord neer en finishte als eerste para atleet in de top 30(26e). De regenboogtrui volgde, wereldkampioen handbiken in de tijdrit en wegwedstrijd. En hiermee stopte het nog niet, hij behaalde ook de wereld en Europese titel bij de triatlon(sprint). Het wereldrecord op de handbikemarathon(58.39 sec), Paralympisch atleet van het jaar en sportman van de triatlonbond maakte het jaar echt af.

 

Hij richt zijn pijlen nu op de Paralympische Spelen Tokio in 2020.

Ook interessant

Conor-Mcgregor-Fifty-One-Bikes-Of-The-Bike-1-1

Bikejunck van de week: Ultimate Fighting Champion Conor McGregor

lees meer
maxresdefault

Bikejunck van de week: Kenny Belaey

lees meer
MTBmuseum

Van hobby naar je eigen MTB museum: Jeroen van Roekel is de Bikejunck van deze week

lees meer
Alex Richardson

De bikejunck van de week : Alex Richardson

lees meer
AnnaVanderBreggen_WK2019

Anna van der Breggen: Koningin van de Ardennen en Bikejunck van de week

lees meer
Hennie Kuiper Milaan San Remo

Hennie Kuiper, kampioen wilskracht

lees meer
jasper verkuijl

Bikejunck van de week: Jasper Verkuijl

lees meer
danielle

Bikejunck van de week: Daniëlle Oerlemans

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer