pag33-2

Kies jij voor een merk of voor je wensen?

Heb jij een bewuste keuze gemaakt met de aanschaf van je fiets(en)? De afgelopen maanden hebben veel mensen onze hobby (her-)ondekt en gaan inmiddels op pad met een nieuw raspaardje uit de winkel of op een werkpaard van Marktplaats. Grote kans dat ze daarbij niet per se op het fietsmerk hebben gelet en op zich is een merk misschien niet eens het eerste belang. Natuurlijk is er een gevoel in je onderbuik waardoor je je aangetrokken voelt maar je maakt eerst een keuze voor het type fiets en daarbij hoort een budget. En een maat. En een kleur?

 

 

Onderscheid

Misschien is het je wel eens opgevallen dat in de fietsenwereld een enorm aanbod bestaat aan fietsenmerken. Waar in veel takken van sport – maar ook in heel andere branches – de hierarchie meestal bestaat uit hoogstens enkele grote spelers en een bescheiden aantal kleinere, is het in onze verslaving beduidend anders. Er zijn erg veel grote fietsmerken en nog heel veel meer kleine merken die veelal een bepaald specialisme of niche bedienen. De smartphone-industrie kent eigenlijk vooral Apple, Samsung en Huawei, de fotografiewereld kent vooral Canon en Nikon. Maar als je over een fietsbeurs als Bikemotion of Velofollies loopt, kun je eenvoudig een lijst van 10 tot 15 hele grote fietsmerken vinden en de lijst met (vaak prachtige!) kleine fietsmerken lijkt eindeloos.

 

Opties

Grote fietsmerken zijn veelal verbonden aan professionele rijders. Hierdoor hebben ze bij jou als consument een imago opgebouwd. Maar onbekend maakt ook onbemind. Een veelgemaakte keuze is carbon als materiaal maar gebruikers van het minder courante titanium zijn unaniem enthousiast. En wat te denken van fixies, retro-look, beachcruisers, fatbikes en andere ‘specials’.

 

 

Gemene deler

Wat wel weer opvallend is, is het aanbod in drivetrains of aandrijfgroepen. Op een heel groot deel van de fietsen vind je de verschillende kwaliteiten van Shimano-onderdelen terug, met daarnaast het nodige SRAM en voor racefietsen Campagnolo. Daarmee is het grootste deel van de fietsen opgebouwd, ongeacht bekendheid of kwaliteit van de fietsen. Vooral Campagnolo kan zich verheugen op een schare fans die naast kwaliteit ook kiezen op basis van emotie.

 

Wielen

Ook op het gebied van blikvangers zoals fietswielen zijn er best veel grote merken te vinden. DT Swiss, ZIPP, FFWD en Mavic worden gevolgd door een waslijst anderen. Voor de een betekent een wiel gewoon iets dat in de fiets zit, klaar. Maar je kan natuurlijk een andere (of extra) set willen hebben, vanwege hoge of juist lage velgen.

 

 

Wat zegt een merk over jou en je fiets?

We zijn benieuwd wat bij jou de doorslag gaf om voor het merk te kiezen waar je nu mee rijdt. Koos je bewust voor een gerenommeerd merk en was het dus de bekendheid en de reputatie van het merk? Of was het juist het specialistische aspect van een kleiner of onbekender merk. Misschien vond je het gewoon leuk om iets te hebben wat je niet vaak ziet? Misschien heb je zelfs een custombuild fiets omdat geen merk kon voldoen aan jouw droomfiets. Heb je überhaupt iets getuned aan je fiets of is de fiets goed zoals hij uit de fabriek kwam? Laat het ons eens weten in een reactie!

 

En hou deze week je social media in de gaten, we willen graag van jou weten: waar fietst een Bikejunckie mee?

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer