ftlomb-1

Léon van Bon, beste van 2 werelden

Veel topsporters belanden na hun carrière in een andere positie binnen de sport. Bij wielrennen denk je dan al gauw aan bijvoorbeeld ploegleider. Ook onze Bikejunck van deze week bleef verbonden aan de wielersport maar dan als fotograaf. En dat doet hij gelukkig niet onverdienstelijk! Dit is Léon van Bon.

 

Timing

Ook zonder kennis van zaken kun je zien dat zijn foto's technisch in orde zijn. Maar een belangrijk deel van de waarde in de foto's, komt uit het feit dat hij de wielerwereld van binnenuit kent. Vanuit eigen ervaring kan hij lichaamstaal en omstandigheden lezen en daardoor goed inschatten wanneer een cool shot zich kan aandienen. Hij weet wat fraaie standpunten zijn voor imposante beelden. Kortom, at the right time, at the right place, doing the right thing.

 

Loopbaan

Als wielrenner begon zijn carrière met diverse Nederlands kampioenstruien bij de jeugd. Hij bezit dan ook al zijn eerste bedenkelijke Zenit-camera en oefent wat. Maar het fietsen heeft voorrang. Naast tal van prima nationale en internationale klasseringen, zelf op het WK en de Spelen, springen vooral de etappeoverwinningen in de Tour en de Vuelta en de eindoverwinning in de Ronde van Nederland er uit. Hij stopte pas op 41-jarige leeftijd als profrenner maar dat was het begin van die andere mooie loopbaan als fotograaf. Tijdens wielerkoersen (tijdens de Tour verblijft hij voortdurend in z'n eigen tentje) maar ook met diverse projecten in opdracht voor Soigneur bijvoorbeeld, of met vrij werk. Dat hij ook nog wel op de fiets zit, is natuurlijk als liefhebber maar ook als testredacteur voor Fiets.

 

 

Beelden

Programmamaker Erik Dijkstra volgde hem bij zijn werk tijdens de Tour, bekijk de video maar eens. En Léon van Bon bracht al eens een boek uit ("For the love of my bike") met een schitterende serie portretten van fietsers op alle niveau's. Tot slot tonen we nog een kleine lofzang uit zijn werk als fotograaf.

 

 

 

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Schaatsen-Sochi-2

Bikejunck van de week: Mark Tuitert

lees meer
Nicolas Vouilloz

Bikejunck van de week:Nicolas Vouilloz

lees meer
Conor-Mcgregor-Fifty-One-Bikes-Of-The-Bike-1-1

Bikejunck van de week: Ultimate Fighting Champion Conor McGregor

lees meer
maxresdefault

Bikejunck van de week: Kenny Belaey

lees meer
MTBmuseum

Van hobby naar je eigen MTB museum: Jeroen van Roekel is de Bikejunck van deze week

lees meer
Alex Richardson

De bikejunck van de week : Alex Richardson

lees meer
AnnaVanderBreggen_WK2019

Anna van der Breggen: Koningin van de Ardennen en Bikejunck van de week

lees meer
Hennie Kuiper Milaan San Remo

Hennie Kuiper, kampioen wilskracht

lees meer
jasper verkuijl

Bikejunck van de week: Jasper Verkuijl

lees meer