_U5A0262-copia

Les 3 Ballons; een Gran Fondo voor je bucketlist!

Het zonnetje komt alweer wat vaker tevoorschijn, we kunnen weer vooruitkijken naar de lente! Fietsen in de zon, met korte broek en shirt, is toch wel het prettigste. Meeste van jullie zullen hier naar toe leven, misschien wel vanwege het vele trainen op Zwift of in de vrieskou. Dan heb je het voorjaar wel verdiend, vind je ook niet?

 

Heb jij je kalender al gevuld?

In het voorjaar worden er veel Gran Fondo’s en toertochten georganiseerd zoals de Marmotte in de Alpen of de Klimclassic, die je door de Belgische Ardennen voert, schitterende uitdagingen! Het kan natuurlijk zijn dat je de Marmotte al gereden hebt of dat je een Gran Fondo zoekt die iets minder ver reizen is. In de Franse Vogezen met uitgestrekte bossen en glooiende landschappen, wordt Les 3 Ballons gereden. De Vogezen zijn niet zo hoog als de Alpen of Pyreneeën, maar aan fietsplezier geen gebrek. Deze Gran Fondo is zeer populair onder de Nederlanders vanwege de reisafstand (600km vanaf Utrecht). Voor de meeste Gran Fondo’s moet je al snel 1000 km rijden. Les 3 Ballons is een prachtige maar tegelijkertijd ook een monstertocht van 210 kilometer met maar liefst 4400 hoogtemeters! Deze tocht staat dit jaar gepland op 8 juni.

 

Prachtige beklimmingen

 

Tips

Om 7.15 is de start. Laat je niet verleiden om gelijk in volle vaart er vandoor te gaan. Ook voor deze rit geldt dat het geen race is, behalve voor degene die in de kopgroep rijden, dus die gedachte moet je heel snel loslaten. De energie die je verspeelt zul je namelijk hard nodig hebben tijdens de beklimmingen die je voor de boeg hebt. Vergeet niet om elk half uur wat te eten, zodat je de man met de hamer kan ontwijken. Geniet en kijk om je heen van al het moois wat de Vogezen te bieden heeft.

 

 

Start-en finischlocatie

Zoals je ziet, zijn de start -en finishlocatie anders. De afstand tussen de locaties is ongeveer 31 km. Je kunt gebruik maken van shuttlebussen van de organisatie, deze moet je wel van te voren boeken. Een ander optie is om een dag van te voren de auto in de buurt van de finishlocatie te parkeren en met de fiets terug te rijden, kun je de benen alvast goed los rijden en heb je de auto voor de volgende dag alvast in de buurt staan. 

 

Les 3 Ballons, doe je mee?

 

Enkele feitjes

Datum: 8-6-2019

Startplaats: Luxeuil-les-Bain

Finish: La Planche des Belles Filles

Afstand: 210 km

Hoogtemeters: 4400

Beklimmingen:

 

  • Ballon de Servance (1143m, gemiddeld 4%)
  • Col d’Oderen (884m, gemiddeld 5,9%)
  • Grand Ballon (1424m, gemiddeld 3,6%)
  • Col de Hundsruck (753m, gemiddeld 6,4%)
  • Ballon d’Alsace (1247m, gemiddeld 6,8%)
  • Slotklim (met max 15% stijging) naar La Planche des Belles Filles

 

Download GPX route

 

Door: Christiaan van Capelleveen

 

Ook interessant

heide Veluwe

Mountainbiken op de Veluwe

lees meer
mtb-dentreek-2

MTB route: Den Treek

lees meer
Header_amerongen

Heb jij deze 3 mtb-routes al gereden?

lees meer
toertocht

Toertochten voor op je fietskalender

lees meer
107342_irmo_keizer

De extreemste mountainbike trails

lees meer
20160629_110942

De mooiste beklimingen in Europa met de fiets

lees meer
19800101_RadioKootwijkJanChris_0913

Mountainbiken op de VAM-berg

lees meer
Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
Mallorca Salobre

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer