summer-2462535_1920

Maak je fiets klaar voor de zomer

De zon begint weer steeds vaker te schijnen. De temperaturen stijgen en het is dus weer tijd voor een lange fietstocht door het mooie Nederlandse landschap. Wil jij onbezorgd genieten van een fietstocht? Geef je fiets dan een goede onderhoudsbeurt. Wij geven je tips.

 

Schoonmaken

Begin met het goed schoonmaken van je fiets. In de winter maak je minder gebruik van je fiets of je fiets wordt aangetast door bijvoorbeeld strooizout, stofdeeltjes en ander vuil. Daarom is het van belang om je fiets regelmatig een poetsbeurt te geven. Zo verleng je de levensduur en heb je een blinkende fiets. Het vuil kan eenvoudig verwijderd worden met een sopje en een zachte borstel. Spuit vervolgens de fiets voorzichtig af met een tuinslang en maak het droog met een schone doek.

 

Lees ook: Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

 

 

Banden

Controleer de bandenspanning en pomp de banden op indien nodig. Controleer vervolgens of er geen scheurtjes in de buitenband zitten. Een band met scheurtjes vergroot de kans op een lekke band.

 

Ketting

De fietsketting wordt door vuil aangetast. Maak daarom de ketting schoon met een kettingreiniger en een borstel. Als de ketting helemaal schoon is, smeer je de ketting lichtjes in met een smeermiddel. Draai vervolgens de ketting een paar keer rond zodat het middel zich goed verspreid.

 

Remmen

Werken je remmen nog soepel? Als dat niet het geval is dan moeten ze bijgesteld worden. Controleer ook of remblokjes niet versleten zijn. Ons advies is om een fietsenmaker hier naar te laten kijken omdat remmen van levensbelang zijn.

 

Verlichting

Het is langer licht in deze periode maar dat betekent niet dat je je fietslampen niet hoeft te checken. Controleer of de verlichting in orde is en vervang de batterijen indien nodig. Wij zeggen: veiligheid voorop!

 

 

Controle

Controleer als laatste of alle kabels nog heel zijn, of er roestplekken op je fiets zitten en of alle bouten en moeren goed zitten en niet roesten.

Heb je zelf twee linker handen of heb je er niet zoveel verstand van? Laat het dan liever over aan een specialist.

 

Door: Sevilay Bakkal

 

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer