USWE_20180503_Honza_Zak_026

Met deze rugzak heb je geen dansende aap op je rug tijdens het fietsen, hardlopen en meer!

Een boerenwijsheid zegt: "Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat vaak ook". Dus als er van een rugzak beweert wordt dat het ramvast en comfortabel op je rug zit (hoe gek je ook doet), worden wij altijd erg achterdochtig. Zeker als de makers het 'No Dancing Monkey' noemen, is onze nieuwsgierigheid ‘AAN’.  

 

Action packs

De Zweedse fabrikant USWE (spreek uit: joe-swie) maakt rugzakken voor zeer actief gebruik, die onder meer voorzien zijn van een drinksysteem. Denk daarbij aan trailrunning maar natuurlijk ook aan mountainbiken, motorcross en skien. De afmetingen/inhoud variëren van 1 liter (waarvan 0,5 liter drinkzak) tot 15 liter (waarvan 1,5 liter drinkzak) en nog een paar daypacks tot 26 liter zonder drinkzak.

 

De lat hoog

De Airborne 9 is vooral bedoeld voor off-road fietsers. Om gelijk de lat hoog te leggen, heb ik de Airborne 9 getest tijdens het hardlopen, en afgezet tegen een paar andere merken drinkrugzakken. Het is een compacte rugzak van 9 liter, inclusief een drinkzak van 3 liter. Maar aangezien met hardlopen een rugzak vaak nog wat meer schudt op je rug, ben ik er dus een stuk mee gaan rennen.

 

 

No dancing monkey

Het is goed om eerst uit te leggen wat USWE bedoelt met No Dancing Monkey. Je herkent vast wel de ongemakkelijke sensatie alsof er een dolgedraaide aap aan het pogo-dansen is in je rugzak. Je rugzak stuitert pijnlijk van links naar rechts en tegen je hoofd als je met je mountainbike de berg af blaast. Die ‘aap' is nu getemd met een uniek geveerd draagsysteem dat je ‘omarmt als een octopus’, zoals USWE claimt.  

 

Op pad

Het eerste wat opvalt, is dat de rugzak meer oogt als een daypack dan als een drinkvest. Het heeft een robuust rugpaneel, een flinke sluitgesp en geen opbergvakken aan de voorzijde.

 

Eenmaal afgevuld met een volle drinkzak en op de rug geïnstalleerd, voelt het onmiddellijk vertrouwd. De eerste kilometers moest ik wat wennen aan het feit dat ik een rugzak om had. Ik zag er toch niet al te uitsloverig uit?!

 

De rugzak voldoet wel direct aan de verwachting. De draagbanden zijn zo gemaakt dat de rugzak inderdaad geen kant op kan. De drinkzak hoor je vrijwel niet klotsen omdat hij vacuum is en opgesloten zit. Naar mate de drinkzak leeg raakt, blijft hij vacuum en klotst dus nog steeds niet. Het drinkmondstuk is goed bereikbaar tijdens de activiteit.  

 

 

Piepen

Is het dan allemaal rozengeur en maneschijn? Dat het draagsysteem lekker klemvast zit, betekent niet dat je helemaal niets voelt. Als de rugzak maar halfvol is, met wat kleine losse spulletjes er in, zullen die spullen nog wel door de rugzak bewegen. Daar is weinig aan te doen, natuurlijk.

 

Op de fiets zal je daar beslist nog minder last van hebben. Dat merkte ik tijdens het hardlopen al toen ik wat meer voorover liep. En tijdens de eerste kilometers piepte de frontgesp bij elke stap maar dat was na een paar kilometer over en is ook niet meer terug gekomen. Nieuwigheid, zeg maar.  

 

 

 

Pasvorm

De drinkzak van 3 liter is voor veel activiteiten al erg groot. De meeste drinkvesten herbergen hooguit 1,5 liter. Toch beviel het beter om met de USWE Airborne 9 3 liter drinkzak te lopen dan met een Camelbak of Kalenji met een drinkzak van 1 liter. Vooral de Kalenji (Decathlon) zat minder comfortabel: het vestje is wat vormlozer. De banden om je borstkas zijn dun en moet aardig strak gespannen worden waardoor ze redelijk gaan snijden. De Camelbak is qua pasvorm al veel beter en biedt ook meer ruimte aan voorkant voor energy gels etc.  

 

Extra bergruimte

Waar geen verschil in zit, is het gemak en de bediening van de drinkzakken en de mondstukken. Die zijn bij alle merken prima. De Airborne is echter een echte rugzak dus geen vakjes voor energy gels binnen handbereik. Daarvoor heeft USWE de Pace12, een echt running vest. Maar die testen we een andere keer wel. Eerst lekker fietsen met een goede drinkrugzak. En straks lekker skien. Hoe drink jij onderweg, en bevalt dat? Tips zijn welkom!  

 

Dit zijn de top 5 veldritwedstrijden in Nederland en België

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

XLC WS-C50 Disc Wielset

Rij-impressie XLC carbon wielset WS-C50

lees meer
Trekking-Yucatan-i9-Familie31561-2100x1400-3f5ca08a-1db5-4c01-a552-672782e97a7c

Samen op pad? Wij hebben de XLC fietskar getest!

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
id-tri-img6

Dit is de Sigma ID.Tri

lees meer
Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

lees meer
Header_fietspompen

Fietspompen, welke moet je kiezen?

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
uswe_zulo

Ik had het op de heupen: test van de USWE Zulo 2

lees meer
Shimano Deore XT

Voor echte mountainbikers de nieuwe Shimano XT M8100-serie + SLX M7100-serie Groepsets!

lees meer