Header_etxeondo_winter

Met deze tips & Tricks hou je je fiets winterklaar!

Om je fiets draaiende te houden zijn deze punten heel belangrijk! 

  • Schoonmaken 
  • Smeren 
  • Frame bescherming 
  • Kabels
  • Gouden tip

 

In deze tips & tricks bespreek ik alle punten. Met deze tips & tricks fiets je lekker de winter door!

 

Schoonmaken

In de winter is het schoonmaken van je fiets heel belangrijk. Het is aan te raden dit na elke rit te doen. Waar je misschien in de zomer wel een aantal ritjes kunt rijden voordat je je fiets schoonmaakt, is het in de winter wel essentieel om dit na elke rit te doen. Ook al lijkt je fiets misschien niet smerig. Toch ligt er vaak een hoop rommel op de weg! (Denk maar aan al dat strooizout.) Dit is funest voor alle slijtagedelen op je fiets. Daarom is het van belang om je fiets schoon te maken met water en een sopje, bikecleaner of andere schoonmaakmiddelen. Vergeet niet je fiets weer goed af te drogen! 

 

Smeren

Ook is het natuurlijk belangrijk om goed te blijven smeren, maar niet te veel! Vaak word er gedacht dat smeren het belangrijkste is, en vooral met slecht weer. Maar niks is minder waar! Hoe meer vet en olie er aan je ketting en tandwielen zit, hoe meer slijtage. Er blijft dan alleen maar vuil op je aandrijflijn plakken. 

Dus, meer poetsen minder smeren! In dit filmpje leg ik in detail uit hoe je dit kunt doen.   

 

Frame bescherming

De eerste kras doet altijd pijn, maar in de winter is de kans op krassen natuurlijk nog groter. Daarom zou ik helemaal in de winter Frame beschermers gebruiken. Of….. Tja, ik krijg het bijna niet over mijn lippen; maar een setje spatborden. Ook al wil je het eigenlijk niet, het is wel goed om je frame te beschermen. En scheelt het gewoon een hoop schoonmaakwerk.  

 

Kabels

Breng, voor je het winterseizoen in gaat, je fiets voor een winterbeurt naar een fietsenmaker. Laat hier dan in ieder geval je kabels vervangen door kabels met een tefloncoating. Ben je een beetje handig, dan kun je dit ook zelf doen. Dat doe ik ook!  

 

De gouden tip

Het kan wel eens voorkomen dat je bij extreme kou het freewheel van je achterwiel vast gaat zitten. Als dit gebeurt weet je dat je je fiets verkeerd heb schoongemaakt. En waarschijnlijk met een te harde straal water op het achterwiel heb gespoten. Kan gebeuren, maar wat doe je nu? Hoe ga ik dit netjes zeggen? Je heb altijd vloeistof op (in) de man wat 37.5 graden is, om dit kleine vorst probleem op te lossen met een gerichte straal op de cassette. 

 

Meer lezen? 5 handige haarstijlen voor op de fiets!

 

Door: patrick Vos

Ook interessant

classics_blog_header_landing

Een race op Zwift, iets voor jou?

lees meer
GRC_DTswiss

Vergeet niet aan je mobiliteit te werken!

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0406

De man met de hamer kun je verslaan!

lees meer
dk3r0902_x

Zo hou je nog lang plezier van je velg en rem

lees meer
20180419_RadioKootwijkJanChris_AR_0546

Tubeless: doen of niet?

lees meer
crossfit-534615_1920

Zo krijg je een krachtig lichaam op de fiets

lees meer
bike_Snow

Fietsen in de sneeuw

lees meer
CRWX_Rotorua_SRAM_Guide_Ult_150323_AM_991_H

Tips voor je eerste mountainbike marathon

lees meer