Header_etxeondo_winter

Met deze tips & Tricks hou je je fiets winterklaar!

Om je fiets draaiende te houden zijn deze punten heel belangrijk! 

  • Schoonmaken 
  • Smeren 
  • Frame bescherming 
  • Kabels
  • Gouden tip

 

In deze tips & tricks bespreek ik alle punten. Met deze tips & tricks fiets je lekker de winter door!

 

Schoonmaken

In de winter is het schoonmaken van je fiets heel belangrijk. Het is aan te raden dit na elke rit te doen. Waar je misschien in de zomer wel een aantal ritjes kunt rijden voordat je je fiets schoonmaakt, is het in de winter wel essentieel om dit na elke rit te doen. Ook al lijkt je fiets misschien niet smerig. Toch ligt er vaak een hoop rommel op de weg! (Denk maar aan al dat strooizout.) Dit is funest voor alle slijtagedelen op je fiets. Daarom is het van belang om je fiets schoon te maken met water en een sopje, bikecleaner of andere schoonmaakmiddelen. Vergeet niet je fiets weer goed af te drogen! 

 

Smeren

Ook is het natuurlijk belangrijk om goed te blijven smeren, maar niet te veel! Vaak word er gedacht dat smeren het belangrijkste is, en vooral met slecht weer. Maar niks is minder waar! Hoe meer vet en olie er aan je ketting en tandwielen zit, hoe meer slijtage. Er blijft dan alleen maar vuil op je aandrijflijn plakken. 

Dus, meer poetsen minder smeren! In dit filmpje leg ik in detail uit hoe je dit kunt doen.   

 

Frame bescherming

De eerste kras doet altijd pijn, maar in de winter is de kans op krassen natuurlijk nog groter. Daarom zou ik helemaal in de winter Frame beschermers gebruiken. Of….. Tja, ik krijg het bijna niet over mijn lippen; maar een setje spatborden. Ook al wil je het eigenlijk niet, het is wel goed om je frame te beschermen. En scheelt het gewoon een hoop schoonmaakwerk.  

 

Kabels

Breng, voor je het winterseizoen in gaat, je fiets voor een winterbeurt naar een fietsenmaker. Laat hier dan in ieder geval je kabels vervangen door kabels met een tefloncoating. Ben je een beetje handig, dan kun je dit ook zelf doen. Dat doe ik ook!  

 

De gouden tip

Het kan wel eens voorkomen dat je bij extreme kou het freewheel van je achterwiel vast gaat zitten. Als dit gebeurt weet je dat je je fiets verkeerd heb schoongemaakt. En waarschijnlijk met een te harde straal water op het achterwiel heb gespoten. Kan gebeuren, maar wat doe je nu? Hoe ga ik dit netjes zeggen? Je heb altijd vloeistof op (in) de man wat 37.5 graden is, om dit kleine vorst probleem op te lossen met een gerichte straal op de cassette. 

 

Meer lezen? 5 handige haarstijlen voor op de fiets!

 

Door: patrick Vos

Ook interessant

Thumbnail_voorvork

Zo plaats je een voorvork en zaag je 'm op maat!

lees meer
MG_0558-1160x773

Welke verzorgingsproducten gebruik jij?

lees meer
f9

Zo voorkom je zadelpijn

lees meer
Campagnolo_group3_day1-129

Je activiteit van Garmin toch op Strava tijdens de storing? Zo doe je dat!

lees meer
header sp connect bikejunckies

Zo monteer je een bike bundle

lees meer
ketting smeren 1

Zo smeer je je fietsketting

lees meer
Films

Goede documentaires over wielrennen? Dit zijn ze!

lees meer
cyclist-3824579

11 handige tips voor de sportieve forens

lees meer
cyclist-1537843_1920

Voorkom een hongerklop

lees meer