ventoux

Mont Ventoux is het afzien meer dan waard!

Ben jij van plan om ooit een keer de meest begeerde col te beklimmen in Frankrijk; De Mont Ventoux? Een gedegen voorbereiding is dan wel vereist. In dit artikel nemen we je mee in een helse tocht startend in Bédoin.

 

Bédoin

Bédoin, een idyllisch Frans dorpje gelegen aan de voet van de Mont Ventoux. Hoewel je de Ventoux van meerdere kanten kunt beklimmen is dit toch de meest populaire start; een klim van ruim 21 kilometer. Als het hard waait (ventoux betekent wind in het Frans) dan is dit de zwaarste klim omdat je het langst klimt in het ‘maanlandschap’.

 

 

Afzien

Bij de fontein in Bédoin staat een bord met daarop de hoogtemeters en de afstand van de beklimming. Dit is tevens het startpunt. Eenmaal op de fiets begint de klim vanuit Bédoin nog rustig door weilanden en bij goed weer zie je aan je linker hand het weerstation op de top van de Ventoux al liggen. Maar eenmaal in het bos aangekomen wordt het duidelijk dat dit een pittige beklimming gaat worden. Met een gemiddelde stijging van 10% en uitschieters tot 12% is dit het meest steile gedeelte van de beklimming. Hoewel de bomen een prettige schaduw geven, voelt het drukkend warm aan. Door de lange rechte stukken met flauwe bochten is het lastig te oriënteren hoe lang de weg door de bossen nog duurt.

 

Eenmaal boven de boomgrens snap je waar de bijnaam ‘de kale berg’ vandaan komt. Alsof je door een maanlandschap rijdt, de wind heeft hier vrij spel.  Na 9 kilometer door de bossen zijn de komende 6 kilometer een verademing… tenzij… de wind opspeelt. Bij iedere bocht zie je het weerstation dichterbij komen. Op 1.3 km van de top passeer je de gedenksteen van de bekende Tom Simpson die tijdens de beklimming in 1967 kwam te overlijden. De laatste kilometer heeft nog een verrassing voor je in petto: 11% stijging over de flanken van de Mont Ventoux. De meters na de laatste bocht langs het witte gebouw zijn zelfs nog steiler. Op de top zie je eindelijk het bevrijdende bord: ‘Sommet Mont Ventoux’.

 

 

Waar het in de bossen nog drukkend warm was, kan het op de top van de berg ijzig koud zijn. Neem desondanks de tijd om te genieten van het uitzicht, maar bovenal de prestatie die je hebt neergezet.

 

De afdaling

Je bent euforisch, blij en trots dat je de top hebt gehaald. En dan mag je je in de afdaling storten. Maar wees gewaarschuwd en beheers je snelheid. Je rijdt immers op de openbare weg samen met ander verkeer. Als alternatief kun je bij Chalet Reynard kiezen om af te dalen naar Sault. Deze afdaling is minder steil, minder druk, overzichtelijker en brengt je via de prachtige Gorges de la Nesque of via de Col des Abeilles terug naar Bedoin. 

 

Tips voor de beklimming

  • Zonder enige training wordt het een zware klus. Zorg dat je goed getraind bent.
  • Eet en drink voldoende, elk uur 60 t/m 90 gram koolhydraten
  • Zorg voor een goede fiets met goede remmen en een goed verzet. Uiteraard zijn een helm en goede comfortabele fietskleding ook een pre.
  • Doe een goede warming-up voordat je begint aan de beklimming
  • Focus je tijdens het fietsen op de cadans en niet op het einddoel. Dit kan, met name in het bosgedeelte demotiverend werken.
  • Pauzeer voordat je afdaalt en rust goed uit. Tijdens de afdaling moet je ook weer geconcentreerd zijn.
  • Tijdens de afdaling is het aan te raden om een windjack te dragen. Door de snelheid voelt het koud aan.

 

Door: Laurens Jeurnink

Ook interessant

20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

lees meer
fietsverlichting

De dag van de fietsverlichting

lees meer
rowtag

Van Nicholas komt met een compleet nieuwe cross-over gravel bike: de Rowtag

lees meer