heide Veluwe

Mountainbiken op de Veluwe

Midden in de natuur genieten, je hoofd leeg maken en even uit de dagelijkse sleur. Voor veel mensen geeft mountainbiken een gevoel van vrijheid.

 

De Veluwe is een beboste streek in Gelderland. Met prachtige hoogtemeters en fijne trails, is de Veluwe een perfecte omgeving om te mountainbiken vanwege veel verschillende mountainbikeroutes. Een mountainbiketocht vol met hoogteverschillen, bos, heide, zandverstuivingen en zandafgravingen.

 

Routes

Als je gaat fietsen op de Veluwe wordt je verrast door de enorme diversiteit. De fietspaden brengen je natuurlijk door de prachtige bossen maar ook langs heidevelden, vennetjes en stuwwallen en zo ontdek je de grootse natuur van misschien wel het mooiste gebied van Nederland. Lijkt jou dit wat? Bekijk dan de volgende routes.

 

Route 1 (Kroondomein 48,2 km)

Het startpunt begint in Vaassen op een parkeerplaats aan de Elspeterweg (adres: Elspeterweg 80). Dit is het startpunt van een afwisselende en uitdagende trail door het mooiste deel van de Veluwe, de kroondomeinen. Op deze route vind je mooie single tracks. Waar de sporen breed genoeg zijn om met z'n tweeën naast elkaar te rijden. Tijdens het verkennen van de route kom je klimmetjes, snelle afdalingen, prachtige bossen en heidevelden tegen. De kans dat je wilde dieren aantreft tijdens de route is vrij groot. Wat belangrijk is, is dat er ook gebieden zijn waar je niet mag komen. Dat zijn namelijk de rustgebieden voor het grof wild.

 

 

Route 2 (Veluwezoom 48 km)

De Veluwezoom is ook een vrij lange route. Let op! Bij deze route dient er een vignet van 5 euro aangeschaft te worden. Die is te koop bij het bezoekerscentrum Veluwezoom, Rheden. Een flink uitdagende route met veel single tracks en steile beklimmingen. Hij staat namelijk in de top 10 van de meest favoriete routes van mountainbikers. De route begint nabij het adres Heuvenseweg 5, Rheden. De mountainbikeroute onderscheidt zich van veel andere routes in Nederland. Het is een vrij lange en avontuurlijke rit, dwars door het natuurgebied van Veluwezoom. Al met al is het een afwisselende route, met veel klimmen maar ook lange vlakke stukken en vergezichten.

  

 

Route 3 (Veluwe Beekbergen 18,5 km)

De mountainbikeroute heeft een lengte van 18,5 km, met 300 hoogtemeters. De route start nabij het adres Engelanderweg 73 in Beekbergen. Het eerste stukje leidt door de bossen van de Veluwe, ten westen van Beekbergen. Hier kom je terecht op een open plek (Bakenberg) waar de eerste single tracks beginnen. De single tracks hebben verschillende sprongmomenten, waar je uiteraard ook omheen kunt, slingerend door het bos waar tracks elkaar kruisen. Hierna komt er een stukje over de heide om vervolgens weer de bossen in te vliegen. Leef je uit!

 

 

 

Door: Jermo Islek

 

Ook interessant

Header_amerongen

Heb jij deze 3 mtb-routes al gereden?

lees meer
toertocht

Toertochten voor op je fietskalender

lees meer
mtb-dentreek-2

Nieuwe MTB route: Den Treek

lees meer
107342_irmo_keizer

De extreemste mountainbike trails

lees meer
20160629_110942

De mooiste beklimingen in Europa met de fiets

lees meer
19800101_RadioKootwijkJanChris_0913

Mountainbiken op de VAM-berg

lees meer
Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
Mallorca Salobre

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer