mtb-dentreek-2

Nieuwe MTB route: Den Treek

In Midden-Nederland zijn gelukkig al veel MTB-routes te vinden. Een van de laatste aanwinsten op dat vlak zijn de 2 lussen op Landgoed Den Treek-Henschoten, nabij Leusden. Eerder deze maand is het parcours officieel opengesteld en natuurlijk namen wij alvast een kijkje.

 

Den Trail

Landgoed Den Treek-Henschoten is privé-eigendom, in beheer van de familie De Beaufort. Zij hebben zich altijd hard gemaakt om hun terreinen zoveel mogelijk open te stellen voor het publiek om te recreëren. Het is daarom altijd toegestaan geweest om te fietsen in het gebied. Maar omdat de toename en rijgedrag van mountainbikers niet meer geheel hand-in-hand ging met de ruiters, wandelaars, hardlopers en recreatiefietsers is besloten om op het terrein een MTB-parcours aan te leggen. En dat is heel goed gelukt, vinden wij. Het oogt erg vanzelfsprekend en voert door fraaie natuur. Het wordt lokaal al liefdevol Den Trail genoemd.

 

 

Paaltjes

Het is af en toe nog even wennen voor wandelaars: ze hebben natuurlijk een paar paden in moeten leveren en heel af en toe springt er nog iemand opgeschrikt aan de kant. Toen wij er reden, troffen we ook nog verrassend veel rijders die het concept van single track nog niet helemaal onder de knie hadden. Midden in het spoor gestopt om even te rusten, tegen de richting in fietsen, het komt allemaal voor. Maar dat zal minder worden, zeker nu de route eenduidig en goed is aangegeven met de internationale symbolen op de paaltjes en met waarschuwingsbordjes bij kruisingen met andere paden.

 

Uitdagend

Zoals gezegd zijn er twee grote lussen aangelegd die elkaar deels overlappen. De blauwe route is 22,4 kilometer lang en voert door bos- en heidegebied, bestaat uit heel veel aangelegde single tracks, stukjes bestaande paden (vaak wat breder) en een verrassend aantal hoogtemeters. Veel stukken zijn erg technisch door de combinatie van krap bochtenwerk en scherpe klim- en daalwerk. Gerekend vanaf het noordelijkste punt als ‘opstap’ volgt halverwege de lus de overlap met de rode route. Die route ligt aan de westelijke kant van de N227, is in totaal 15,6 km lang en voert rond de Pyramide van Austerlitz. Dit gedeelte kent naar verhouding wat meer easy, bestaande paden maar ook hier wordt je stuurkunst regelmatig goed getest. Je vraagt je soms echt af waar ze al die hoogtemeters vandaan hebben getoverd.

 

 

Vignet

Ieder voordeel heb se nadeel, zei iemand al eens en dat is hier ook zo. MTB Den Treek-Henschoten sluit naadloos aan op de routes van Austerlitz (2 lussen) en Zeist (1 lus) waardoor je een paar uur helemaal los kan gaan. Die routes vallen echter onder het vignet van MTB Utrechtse Heuvelrug en voor MTB Den Treek heb je een apart vignet nodig. En waar je voor de hele Utrechtse Heuvelrug (inclusief Leersum, Amerongen etc) jaarlijks € 7,50 betaalt, kost de toegang voor Den Treek een lieve € 25,- per jaar en € 5,- voor een dagje.

 

 

Op dit moment is het prachtig voorjaarsweer maar daardoor is de natuur op veel plekken gortdroog, zeker in deze regio met veel stuifzand. Het hele parcours kent flinke stukken met erg mul zand, de term mountainhiken is al gevallen. Je moet toch wel heel vaak van de fiets af, soms erg onvrijwillig. Maar als de route ingereden raakt en het weer werkt wat mee, zo meldt ook de website, dan hebben we er een topparcours bij.

Bekijk hier de hele route als PDF, binnenkort komt ook de GPX op de site, is beloofd.

 

UPDATE: de onderste helft van de route Zeist is inmiddels afgesloten vanwege de te droge grond.

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Header_amerongen

Heb jij deze 3 mtb-routes al gereden?

lees meer
toertocht

Toertochten voor op je fietskalender

lees meer
107342_irmo_keizer

De extreemste mountainbike trails

lees meer
20160629_110942

De mooiste beklimingen in Europa met de fiets

lees meer
heide Veluwe

Mountainbiken op de Veluwe

lees meer
19800101_RadioKootwijkJanChris_0913

Mountainbiken op de VAM-berg

lees meer
Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
Mallorca Salobre

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer