Arie-Liefhebber-wedstrijd

Bikejunck van de week: Arie Liefhebber

Tijdens toertochten zie je vaak de mooiste fietsen voorbij komen maar soms ook zeer bijzondere. In de categorie 'bijzondere verschijningen'  valt Arie Liefhebber zeker, hij neemt namelijk met zijn hoge bi deel aan (internationale) wedstrijden.

Fietsen is voor Liefhebber niet alleen een hobby, maar heeft er ook zijn werk van gemaakt. In Nieuwegein runt hij zijn eigen fietsenzaak.

 

Hoge bi

De hoge bi werd op de Wereldtentoonstelling van 1867 in Parijs gepresenteerd. Kenmerkend voor de hoge bi zijn natuurlijk het grote voorwiel en het kleine achterwiel. Maar wist je ook dat de fiets geen rem, geen versnelling en geen lucht in de banden heeft? De pedalen zijn aan het voorwiel bevestigd waardoor je je benen geen moment stil kan houden als je fietst. En dan te bedenken dat Liefhebber over een afstand van 40 km een gemiddelde snelheid van 33 km/u behaalde! Arie doet regelmatig mee aan (internationale) wedstrijden. In 2017 mocht hij zich zelfs Europees kampioen noemen. 

 

De liefde voor de hoge bi

Liefhebber werd besmet met het 'hoge bi virus' door een promotionele stunt voor zijn winkel tijdens de Tour de France 2005. De start van deze Tour was dat jaar in Utrecht en Arie had bedacht dat het wel leuk zou zijn als hij daar op zijn hoge bi zou rondrijden. En zijn promo werkte, want nog diezelfde avond werd er in het Tour Journaal aandacht aan besteed en de volgende dag stond hij op de voorpagina van "de Telegraaf". 

 

Uniek

De hoge bi is een unieke fiets. Dat zie je ook terug in het aantal bouwers; er zijn er wereldwijd maar ongeveer 10. Het aantal berijders is een echte groep die elkaar ook regelmatig tegenkomen tijdens de wedstrijden. Onlangs zijn ze zelfs uitgenodigd door een van de bouwers in Zweden. Een unieke kans voor rijders!

 

Door: Laurens Jeurnink

 

Ook interessant

people-314481

Raad de plaat

lees meer
AMPP-banner2

Nieuw: Cateye Ampp verlichting

lees meer
Teknika-5-1-1160x773

Etxeondo Teknika: warmte en vrijheid!

lees meer
Mitch Delfs 5

Tubeless: doen of niet?

lees meer
ElsVisser_Kona_training

Bikejunck van de week, triathlete Els Visser

lees meer
tourdefrance_2020

Dit is het parcours van de Tour De France 2020

lees meer
trollstigen-norway

Beklim de ladder van de trollen, dit is Trollstigen

lees meer
DT swiss HGC1400

Dit zijn de nieuwe Hybrid Gravel wielen van DT Swiss, HGC1400 en HG1800

lees meer
SARIS-NMahon033

Met de Saris indoor trainers train je binnen als een pro!

lees meer