mat hoffman header

Bikejunck van de week: Mat Hoffman

Mat Hoffman, ofwel 'The Condor' genoemd,  wordt als één van de beste vert BMX-ers beschouwd. Hij heeft als één van de eerste bmx-ers een no-handed 900 gedaan en tot nu toe heeft nog niemand dat kunnen evenaren.

 

Wat is Vert-BMX

Wellicht is Vert-BMX de meest extreme BMX-discipline. Er wordt gebruikgemaakt van een half pipe bestaande uit twee quarter pipes die naar elkaar toe gericht staan (ongeveer als een mini ramp), maar dan 2,5 tot 4 meter hoog. De grootste ramp ooit gebruikt (anno 2008) is de X-Games big air ramp. Deze was ruim 8 meter hoog. Beide kanten van de ramp hebben een verticale verlenging, vandaar de term "Vert".

Rijders klimmen naar een van de kanten, waar ze oefeningen uitvoeren en weer op dezelfde kant landen. Bij een typische "run" wordt er van kant naar kant gereden en wordt er boven de verlenging geaired. Dit type ramp leent zich ook voor "lip tricks": oefeningen die worden uitgevoerd op de rand waar de pipe overgaat in de verticale verlenging.

 

 

X-games

In 2002 nam Mat Hoffman, na een korte sabbatical, deel aan de X-games. De X-Games is een jaarlijkse wedstrijd in extreme sports. De X-Games zijn live te zien op ESPN, dat de hoofdsponsor is. De Games zijn opgesplitst in twee seizoenen, de "gewone" X-Games, die jaarlijks gehouden worden rond augustus en de Winter X-Games, die meestal in januari of februari plaatsvinden.

Tijdens deze X-games liet hij een stunt zien die nog nooit iemand eerder had laten zien: de no-handed 900 waarmee hij uiteindelijk de zilveren medaile won. 

Achteraf geeft hij aan dat als hij de stunt niet no-handed had gedaan, dat hij dan nooit geland zou kunnen zijn, want hij begon veel te snel te draaien en door zijn armen te spreiden, ging hij traag genoeg om perfect te landen.

 

 

Jack-ass

Maar misschien ken je hem ook wel van Jack-ass. Mat heeft meerdere malen een rol gespeeld in de meest absurde, gevaarlijke en idiote filmpjes van de 5 stuntmannen. 

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

Ook interessant

Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer