bmx-852683_1920

Dit was BMX, dit is BMX

Het is een beetje de ‘vergeten groente’ van de fietswereld. Ontstaan in de VS van de jaren ’70, groot geworden in de jaren ’80, in het slop geraakt in de jaren ‘90 maar anno 2019 nog steeds levend, met als eerstvolgende hoogtepunt de introductie van de funpark-variant op de Olympische Spelen van Tokyo. Een herontdekking van de BMX.

 

Unieke fiets

Natuurlijk is BMX geïnspireerd op de motorcross maar qua diversiteit aan disciplines staat het misschien wel dichter bij skateboarden of snowboarden. Je kan op een motorcrossbaan met kombochten en springschansen een wedstrijd houden maar er zijn ook vele varianten zoals freestyle (acrobatiek op de grond), dirt jumping, pump track en park (een terrein met allerlei stuntobjecten). De sport kent 3 typen fietsen (flatland, park, street), niet te vergelijken met kinderfietsen waar toevallig bmx op staat. Na de standaard 20” wielmaat voor de jeugd kwam ook de cruiserklasse, 24” wielen voor de volwassenen, in het begin vooral voor de vaders en moeders die ook aangestoken werden door de BMX-koorts.

 

 

Uit de oude doos

In de jaren ’80 was ook in Nederland de BMX ‘hot’. De tracks rezen als paddestoelen uit de grond, fietsen werden door winkeliers met containers tegelijk ingekocht en misschien dat AVRO’s Sportpanorama Fietscross nog wel beter werd bekeken dan Studio Sport. Presentator Karel van de Graaf deed met ratelende stem verslag en Helicopter Jantje was wereldberoemd in Nederland. Ook de meisjes lieten zich gelden, liefkozend pow(d)erpuffs genoemd. En ook was iedereen vertrouwd met termen als whoop-ti-do’s, startheuvel en table top. Maar het verdween best snel weer als massasport.

 

 

Onder de radar

Toch is deze tak van wielersport altijd in leven gebleven. En daarom ook is het opmerkelijk dat pas sinds 2008 BMX op de lijst van sporten voor de Olympische Spelen en Nederland doet daar absoluut mee voor de podiumplaatsen. Volgend jaar in Tokyo komt daar dus het onderdeel Park bij. BMX blijft onterecht een beetje onderbelicht, terwijl de sport nog altijd vele fietscrossbanen kent – ook indoor – en een wedstrijdkalender binnen de KNWU en natuurlijk NK’s, EK’s, X-Games en WK’s. Veel BMX-ers ruilen uiteindelijk de kleine fiets voor een mountainbike, vooral downhill is daarbij populair, maar BMX is terug van nooit weg geweest. De kans is vrij groot dat, als jij de 40 gepasseerd bent, je ook meegezogen was in de rage die BMX heette. Is daar nog beeldmateriaal van, deel het dan met ons! Misschien heb je nog een BMX-fiets in de schuur staan?

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
holiday-gifts-1849900_1920

Sportieve kerstcadeaus voor de fietser

lees meer
woordmerkBJ

Even voorstellen: het redactieteam van Bikejunckies

lees meer
Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

lees meer
Hennie Kuiper Milaan San Remo

Hennie Kuiper, kampioen wilskracht

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
jasper verkuijl

Bikejunck van de week: Jasper Verkuijl

lees meer