campenaerts

Door de magische grens van 55km

Op 1.888 meter hoogte in het Mexicaanse plaatjse Aquascalientes is gisteren, 16 april 2019, een magische grens doorbroken. Het werelduurrecord fietsen is verbeterd naar 55,089 kilometer. De naam: Victor Campenaerts, renner van Lotto Soudal en tijdritspecialist. Alles, maar dan ook alles, was maandenlang zo minutieus voorbereid, dat titelhouder Sir Bradley Wiggins zich van te voren al had neergelegd bij dit moment. 'Iemand die het zo aanpakt, verdient het ook'.

 

Elk toeval uitsluiten

Het is een uniek en gewaardeerd onderdeel van de fietswereld maar wordt veelal gemeden omdat het een enorme stap zijwaarts is in het (wieler-)leven van een renner. En het is mentaal zwaar: je faalt of haalt het. Oud-triathleet Campenaerts waagde de stap, met permissie van de teamleiding, om zich hier maandenlang op toe te leggen. Hij kreeg een armada aan wetenschappers om zich heen, beschikte over een intens geïnnoveerde fiets, staarde een uur lang stoïcijns in dezelfde houding voor zich uit, liet het weinige publiek muisstil zijn, liet zelfs de toegangsdeuren van de wielerbaan blokkeren om elke luchtstroom te vermijden. Hij reed eigenlijk al vanaf het begin weg van Wiggins' oude recordschema en slaagde. Nooit was iemand in een uur tijd verder dan 55km gefietst.

 

 

Zwaar verzet

Eerder schreven we al dat hij tot het laatste moment zou wachten met beslissen welke tandwielverhouding het zou worden. Het werd, houd je vast..., 61 tanden voor en 14 achter. Krijgt u dat rondgetrapt?

 

Bier

Er was een live-verbinding met het wielercafé, thuis in Borgerhout. Na afloop van de bovenmenselijke prestatie liet Campenaerts zijn menselijke kant zien: 'Vanavond gratis bier voor al mijn fans. En wie nog geen fan is, die kan het nu worden'.

 

Wat denk jij, gaat er ooit nog iemand zich zo obsessief en wetenschappelijk voorbereiden en het record verbreken?

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Header_fietspompen

Fietspompen, welke moet je kiezen?

lees meer
danielle

Bikejunck van de week: Daniëlle Oerlemans

lees meer
Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer