benen_1440x350

Fietsen is de beste doping voor een schaatser

Er zijn denk ik maar weinig schaatsers die niet op de fiets stappen in de zomer. Maar visa versa gebeurt het ook: Steeds meer wielrenners binden in het winterseizoen de schaatsen onder. Als we deze groep eens onder de loep nemen blijkt het vaak te gaan om marathonrijders die in beide sporten op hoog niveau goed mee kunnen komen. Dit heeft vaak te maken met het duurvermogen dat voor beide sporten nodig is.

 

Voordelen

Een voordeel is dat je voor beide sporten dezelfde spiergroep gebruikt. Daarnaast worden ook dezelfde gewrichten gebruikt en dan voornamelijk bij het strekken van de knie en het heupgewricht. Om in de goede “hoeken” te kunnen zitten bij het schaatsen is het belangrijk dat zowel beenspieren maar ook rugspieren goed getraind worden. En laat je die spieren nou ook net nodig hebben bij het fietsen. Kortom, schaatsen en fietsen vullen elkaar aan.

 

Verschillen

Toch zijn er ook wel degelijk verschillen in beide sporten; de cyclus waarin vermogen geleverd wordt bij een schaatsslag is maar 10 tot 20% terwijl er bij wielrennen 80% van de cyclustijd vermogen wordt geleverd. Echter is het wel zo dat er meer vermogen geleverd moet worden bij de schaatsslag dan bij een tred bij wielrennen.

 

Ervaring

Onze Bikejunck Patrick spreekt uit ervaring. Tot 2004 heeft hij op hoog niveau geschaatst en maakte hij in de zomermaanden vele kilometers op de fiets. Door blessure heeft hij zijn schaatsen helaas aan de wilgen moeten hangen, maar fietsen doet hij nog graag!

 

Door: Patrick Vos

Ook interessant

Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer