coffee-beans-2258839_1920

Gebruik je deze legale doping ook?

Een cappuccino, espresso of americano, koffie en fietsen zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Koffie zit in de cultuur van het wielrennen. “Een bakkie pleur” is net na het opstaan het eerste wat er gedronken wordt. Het is niet alleen tijdens het ochtendritueel. Wielrenners nuttigen dit smakelijke zwarte goedje, inclusief een stukje appeltaart, ook graag tijdens de pauze van een lange duurrit. Na vier of vijf uur fietsen is het concentratievermogen ook behoorlijk afgenomen. De cafeïne in koffie zorgt ervoor dat je alerter bent en beter presteert. Het zit natuurlijk niet in alleen in koffie; pure chocola, cola of gelletjes met toegevoegde cafeïne liggen ook vaak in de voorraadkast van een duursporter.

 

 

Hoeveel cafeïne?

Er is niet veel nodig om je prestaties een boost te geven. De hoeveelheid cafeïne van 1 of 2 kopjes koffie kan al voldoende zijn om hogere wattages te trappen. Dit komt neer op 3-6 milligram per kilogram lichaamsgewicht. Het duurt ongeveer een half uur tot een uur voordat de cafeïne in je bloed is opgenomen. De werking van cafeïne is per persoon verschillend want de één verwerkt het beter tegen dan de ander. Neem niet teveel want er kleven ook nadelen aan; hoofdpijn, rusteloosheid en bijv. hartkloppingen zijn bekende klachten bij teveel cafeïne gebruik.

 

Doping

Tot 2004 stond het op de dopinglijst maar omdat het in zoveel dagelijkse voedingsmiddelen voorkomt hebben ze het weer verwijderd van de lijst. Wanneer je dus teveel chocola at, kon je ongemerkt teveel cafeïne binnen krijgen.

 

In welke vorm gebruik jij deze legale doping?

Ook interessant

Saarburg_Wielrennen_1

Fietsen in de omgeving van Saarburg

lees meer
holiday-gifts-1849900_1920

Sportieve kerstcadeaus voor de fietser

lees meer
woordmerkBJ

Even voorstellen: het redactieteam van Bikejunckies

lees meer
Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

lees meer
Hennie Kuiper Milaan San Remo

Hennie Kuiper, kampioen wilskracht

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
jasper verkuijl

Bikejunck van de week: Jasper Verkuijl

lees meer