LTD_About_1280x800

Laurens ten Dam, een echte Bikejunck

We hebben het al eens eerder gehad over het gebruik van koffie in combinatie met fietsen. Er zijn renners – profs maar vast ook amateurs - die het tot kunst of religie hebben verheven. Zo ook onze Bikejunck van deze week: LtD.

 

Trots

Ten Dam is altijd een sfeermens geweest. Nostalgie, sfeer, context en het momentum zijn wellicht nog belangrijker dan het racen op de fiets zelf. Op z’n elfde was hij al zo trots op z’n 10-speed-fiets dat hij weigerde om een andere fiets - zonder versnellingen - te nemen, terwijl dat voor de koers wel voorgeschreven stond. De bewuste fiets, destijds (omgerekend) zo’n 60 euro, is nog altijd in de familie.

 

Meesterknecht

Daarna volgde, dat weten we allemaal wel, een glansrijke wielercarrière. Vooral meerdaagse etappekoersen en de grote rondes liggen hem goed. Geen veelwinner maar wel veel top 10-klasseringen, in de functie van wegkapitein van de diverse ploegen. De meest aansprekende winst is waarschijnlijk de bergtrui in de Tour van Romandië.

 

Truckee

Wat Laurens ten Dam onderscheidt, is de lifestyle die eerder doet denken aan een avontuurlijke hipster dan een devote topsporter. Hij heeft een voorkeur voor BBQ en geniet van een biertje. Trainingskamp betekent voor Ten Dam niet een groepsverblijf in een steriel hotel in de Sierra Nevada maar eerder een afgezonderd verblijf met een campertje in de bossen van Californië. Niettemin traint hij wel degelijk vaak, lang en hard, volg hem maar op Strava.

 

Social

Zodra Laurens van de fiets stapt, begint het grijze gebied tussen werk en prive. Hij is met veel zaken tegelijk bezig. Als hoofdredacteur van Bicycling, initiatiefnemer voor de LtD Gravel Raid en ambassadeur van zijn zichzelf op social media met foto’s, vlogs en podcasts. Verder heeft hij, in samenwerking met La Machine, een lijn merchandise voor het merk LtD met de zo toepasselijke slogan Live slow ride fast.

En dus die koffie. Bij koffiebrander Il Magistrale heeft Laurens inmiddels zijn eigen blend, LtD Gravel Grinder.

 

Wat is jouw grootste verslaving, koffie (live slow) of toch fietsen (ride fast)?

Meer lezen? Dit waren onze eerdere Bikejuncks.

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Edit: Uitgerekend op de dag dat Laurens ten Dam de Bikejunck van de week is, moet hij noodgedwongen opgeven in de Giro d’Italia 2019 vanwege zijn eerdere valpartij. Live slow recover fast!

Ook interessant

Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer