wattage meter

Waarom een wattagemeter?

Zoals al vaak in het profpeloton te zien is, wordt  fietsen op topniveau steeds wetenschappelijker. En dan is meten essentieel! Een wattagemeter, ook wel een een vermogensmeter genoemd, is geschikt om het aantal getrapte wattages te registreren. Dat is de hoeveelheid energie die je levert tijdens het fietsen. Het wattage is daardoor een goede graadmeter voor de intensiteit en effectiviteit van je inspanning. De wattagemeter is niet alleen weggelegd voor de professionele renner. Ook voor de fanatieke amateur fietser is het interessant om een wattage meter aan te schaffen. Want zo kun je specifieker en efficiënter, trainen en koersen.

 

Welke varianten zijn er:

·         In de pedalen

·         In de crankstel

·         In de naaf

 

 

In de pedalen

Het voordeel van dit systeem is dat het op iedere drivetrain is toe te passen. En een andere wiel steken vormt ook geen enkel probleem. Ook is er voor beide zijdes een krachtanalyse. Ondanks dat deze voor bijna ieder systeem geschikt is, passen ze niet op de pedaalsystemen van Shimano en Speedplay.

 

In het crankstel

Bij deze variant van een wattagemeter is het grote voordeel dat deze zowel verkrijgbaar is voor weg, baan, BMX, MTB etc. Zelf vinden wij dit ook de best ogende variant. Kijk bijvoorbeeld naar het nieuwe Sram Red AXS Crankstel met Quarq powermeter, deze ziet er toch wel heel gelikt uit!? Ook bij dit systeem powermeter is het wisselen van wielen geen issue. Een nadeel kan zijn dat je niet makkelijk kunt wisselen als je meerdere fietsen bezit.

 

 

In de naaf

Deze vorm van een wattagemeter gaat automatisch op nul op het moment dat je je benen stil houdt. Bij deze variant is ook het wisselen tussen meerdere fietsen een fluitje van een cent en is ook de keuze van je drivetrain geen issue. Deze vorm zal niet veel gebruikt worden door rijders die met een aantal wielsets rijden omdat dit nogal kostbaar is om dit in meerdere wielsets toe te passen.

 

Door: Patrick Vos

 

Ook interessant

Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer