imwc-scrn

You. Are. An. IRONMAAAANNN !

Icoon van de sport

Alweer 40 jaar geleden wilden enkele sportievelingen op Hawaii weten welke sport het zwaarst was om te doen. Of, beter gezegd, welke sporter is het meest fit: zwemmers, fietsers of lopers? Ze combineerden 3 van de meest uitdagende evenementen in Hawaii tot een nieuwe uitdaging: 3,8km zwemmen in open water, 180km fietsen en het lopen van de volledige 42,2km van een hele marathon. Daarmee was de Ironman in het leven geroepen. De iconische race werd al snel beschouwd als het wereldkampioenschap triathlon. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijd circuit van hele en halve afstanden.

 

 

Bike count

Dit weekend vond het 40e wereldkampioenschap plaats op het Hawaiaanse eiland Kailua, beter bekend als Ironman Kona. En daarbij zijn 2 momenten belangrijk: Uiteraard de finish van de winnaars maar voorafgaand aan het event is er altijd de langverwachte 'bike count'. Het is de grote lijst van fabrieksmerken waar de deelnemers hun avontuur op uitvoeren. En dat vinden wij als bikejunckies natuurlijk altijd razend interessant!

 

 

Usual suspects

Eerst even een spoiler alert voor degenen die de race live gemist hebben: bij de heren won opnieuw Patrick Lange in een parcoursrecord, 7:52. En bij de dames was het Daniela Ryf voor de 4e keer, eveneens in een parcoursrecord van 8:26.

Dat gezegd hebbende nu gauw terug naar het fietsgeweld. Leuk, dat zwemmen en rennen maar onze aandacht blijft natuurlijk hangen bij het langste en mooiste onderdeel: op welke fietsen rijden onze helden, welke onderdelen zitten daar op en welke accessoires gebruiken ze?

Al jaren zijn er een paar merken erg dominant aanwezig in de Moeder aller Triathlons. En dit jaar was daarop geen uitzondering.

 

 

Strijd met het asfalt

Het meest in het oog springende lijstje is waarschijnlijk die van de gebruikte wielsets. Al jaren rollen er vooral ZIPP-wielen over het asfalt van Kailua, ruim 80% van de deelnemers. ENVE en HED volgen op gepaste afstand. Bij de fietsmerken is de lijst van leveranciers eindeloos lang, met een brede top van grote namen en een enorme staart van merken waar vaak maar 1 deelnemer op rijdt.

 

Draadloos

Shimano is hoofdleverancier voor de aandrijfsets, SRAM volgt en de rest is vrijwel onzichtbaar in Hawaii. Wat daarbij opvalt is de enorme opkomst van electronisch schakelen: inmiddels is 65% van Shimano Di2 en van SRAM is 64% het draadloze eTap.

 

Specifiek

Helmen zijn een interessant studieobject voor Kona-deelnemers. Het is er warm, het waait doorgaans stevig en het parcours is glooiend. Hierdoor overweegt de ene deelnemer een tijdrithelm vanwege de aerodynamica, de andere kiest een koershelm vanwege de ventilatie, weer anderen past een crossover. Rudy Projects en Giro zijn daarbij de meest geliefde keuzes maar dat er ruim 30 merken te zien waren geeft wel aan hoe specifiek het voor iedere atleet is.

Ook erg karakteristiek voor triathlon en tijdritten is de keus voor het zadel. De unieke zitpositie, urenlang, vraagt om een bijbehorend zadel. Naast de vele high-end zadelmerken die onder andere aero-zadels hebben, is het meer specialistische ISM favoriet op Kona.

 

 

Gek op cijfertjes

De meeste triatleten zijn gek op cijfertjes. Niet gek dus dat vele van hen met powermeters rijden. De meesten vertrouwen op Quarq, en op Garmin. Opvallend daarbij is dat veel profwielrenners een SRM meter op het stuur hebben maar in de triathlon weinig SRM te zien is.

 

Design

Een aantal onderdelenleveranciers werkt nauw samen met bepaalde fietsenbouwers. Vooral op het gebied van - natuurlijk - aerodynamica maar ook design van onderdelen die echt 'versmolten' raken met de fiets. Denk daarbij aan de cockpit (stuur/stuurpen/ligstuur) maar ook bidons/drinksystemen, bekabeling, remmen. Mede daarom zijn de tijdritsturen van 3T, Bontrager en Specialized veelgezien, al is ProfileDesign bij uitstek de keuze voor de Ironmen and -women. De bidonsystemen van XLab en Profile zijn verreweg de meest gebruikte. Zij maken de bidon onderdeel van het frame of integreren het op het stuur.

 

Inspiratie

We hebben uren kunnen kijken naar fantastische sportprestaties op de mooiste fietsspulletjes. Wij hebben weer genoeg inspiratie voor maanden van voorbereiding op het komende tri-seizoen, jij ook?

 

 

De 'medaille'-verdeling

Hieronder vind je de meest gekozen fabrikanten zoals gepresenteerd in de officiële bike count, afgezet tegen de keuze van de kampioenen van Ironman Kona 2018 (bron: TriathleteMagazine.com en Ironman.com)

 

Fietsen Winnaar Pro Men Winnares Pro Women
1. Cervélo Canyon Felt
2. Trek    
3. Specialized    
     
Wielen Winnaar Pro Men Winnares Pro Women
1. ZIPP  Swissside DT Swiss
2. Enve    
3. HED    
     
Zadels Winnaar Pro Men Winnares Pro Women
1. ISM Cobb Fizik
2. Fizik    
3. Specialized    
     
Sturen Winnaar Pro Men Winnares Pro Women
1. Profile Design Canyon Felt
2. 3T    
3. Bontrager    
     
Drivetrains Winnaar Pro Men Winnares Pro Women
1. Shimano Shimano SRAM
2. SRAM    
3. Campagnolo    
     
Powermeters Winnaar Pro Men Winnares Pro Women
1. Garmin  SRM Quarq
2. Quarq    
3. Power2Max    

 

De legendarische speaker van dienst voor Ironman, Mike Reilly, oefende trouwens vooraf alvast zijn beroemde finish yell: You. Are. An. IRONMAAAAN!!

 

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer