_MG_3335

Zo maak je je fiets klaar voor de winter

Dit weekend wordt de klok verzet. Dat betekent dat de winter in aantocht is en dat de avonden langer worden. Maar een fanatieke fietser laat zich niet tegenhouden en maakt zijn kilometers ook in het donker of in de kou. Dit vraagt wel om een goede voorbereiding. Wij geven je een paar tips om je fiets winterklaar te maken.

 

Bescherm je fiets

Het ziet er misschien minder mooi uit, maar het beschermt je fiets wel tegen vuil: spatborden op je racefiets. Er zijn tal van merken die een goede oplossing bieden zoals de spatborden van SKS, Zefal of XLC.

 

 

Winterbanden

Als een auto winterbanden heeft, waarom een fiets niet? De winter en de herfst zijn de natste jaargetijden waar een slippertje snel is gemaakt. Wissel daarom je snelle smalle zomerbandjes voor iets bredere winterbandjes zodat je iets meer grip hebt. Bijvoorbeeld de Continental Grand Prix 4 Season.

 

 

Verlichting

'Kortere' dagen vragen om verlichting op je fiets, ook overdag. Naast dat je wilt voorkomen dat je je moet haasten omdat het sneller donker wordt, is het overdag in de winter ook veiliger om met verlichting te rijden. De laagstaande zon kan het zicht ontnemen van je medeweggebruikers. Verlichting op de fiets zorgt ervoor dat je extra opvalt. Wij hebben onlangs de Cateye Ampp serie onder de loep genomen. 

 

 

Kleding

Dit spreekt natuurlijk voor zich: koudere tijden vragen om warmere kleding. Maar pas op dat je je niet te warm aankleedt. Ieder seizoen vraagt om andere kleding. Wij hebben voor ieder seizoen een kledingadvies geschreven.

 

 

Schoonmaken

In de winter is het schoonmaken van je fiets belangrijk. Waar je misschien in de zomer wel een aantal ritjes kunt rijden voordat je je fiets schoonmaakt, is het in de winter wel essentieel om dit na elke rit te doen. Vuil, nattigheid en strooizout zijn funest voor alle slijtagedelen op je fiets. Daarom is het van belang om je fiets schoon te maken met water en een sopje, bikecleaner of andere schoonmaakmiddelen. Vergeet niet je fiets weer goed af te drogen! Daarna even smeren is goed maar doe dit met mate. Teveel vet trekt alleen maar meer vuil aan en zorgt voor meer slijtage. In dit filmpje leggen we uit hoe je dat kunt doen met bijvoorbeeld de producten van Finishline of Cyclon.

 

 

Door: Laurens Jeurnink

 

Ook interessant

Sevilay_Jermo-36

Handige fiets apps

lees meer
Header fiets vakantie spanje

Dit zijn de beste plekken om te fietsen in Spanje!

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
20190315_BEATcc_Kickoff2019_DeFietser_0123

Bikejunck van de week: Piotr Havik

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
smoothies-2253430_960_720

Deze drankjes helpen jou sneller te herstellen

lees meer
Bikejunckies_Trapassen

Welke verschillende trapassen zijn er? Wij leggen je uit welke je moet hebben!

lees meer
Bart Brentjens

Bikejunck van de week: Bart Brentjens

lees meer
fiets_schoonmaken_header

Zo maak je je fiets weer blinkend schoon

lees meer