B18A40CB05C26D9EDEF267047ABD4EB1-zonsopkomst-op-de-sallandse-heuvelrug

Pack your bike!

Velen van ons fietsen ergens tussen zonsopkomst en zonsondergang, overdag op 1 dag. Maar dat kan anders: denk aan fietsvakanties en zie de beelden voor je van volgeladen trekkingfietsen met onder meer de typerende tassen naast de voorvork. Een afgeleide daarvan – een mix eigenlijk – is het vrij nieuwe fenomeen van bikepacking.

 

 

Wat is bikepacking?

Simpel gezegd is bikepacking een mengsel van mountainbiken en minimalistisch kamperen. Het is de vrijheid van (meerdaags) kamperen buiten de begaande paden en de lol van (off-road) fietsen. En dat kan met een keur aan soorten fietsen. Trekkingfietsen of mountainbikes, maar denk tegenwoordig vooral ook aan gravelbikes, the best of both worlds.

 

 

Inhoud

Los van de fietskeuze is het van belang om de juiste tassen te kiezen om je bagage mee te nemen. Enerzijds neem je natuurlijk zo min mogelijk mee en anderzijds moet alles wat je hebt wel mee kunnen. Over het algemeen wordt bij bikepacking ongeveer zo’n 40 liter aan tasruimte meegenomen (iedereen heeft het recht om af te wijken…) en dat is verdeeld over een aantal modellen die steeds terugkomen bij de diverse tasfabrikanten: een stuurtas van 2 tot 20 liter, een zadeltas tot wel 17 liter, een frametas die deels of volledig het framekader vult, en een bovenbuistas van circa 1,5 liter. Op deze manier heb je best wat spullen mee en blijf je light genoeg om lekker actief te fietsen, bergop en bergaf.

 

Spullen

Wil je weten hoeveel je kan/moet/hoeft mee te nemen op je fiets, bekijk dan dit filmpje over een 3-daagse trip met een gravelbike van 3T en vanaf 6:42 wordt duidelijk wat er in de tassen past.

 

Marktleiders

Een veelzijdig en groot outdoormerk als Vaude heeft een reeks aan tassen die geschikt zijn voor bikepacking. Wat dacht je van een stuurtas van 19 liter op je brede mountainbikestuur?

 

 

De Zefal Adventure F10 past in een racestuur

 

 

Apidura is een gespecialiseerd tassenmerk voor actief fietsgebruik. Alle ruimte in je framekader kan je bijvoorbeeld gebruiken met één tas van 14 liter. Je moet dan alleen even bedenken waar je je bidons laat. En ook zonder een achterdrager kun je moeiteloos een tas van 14 à 16 liter achterop meenemen, onder je zadel heb je er op geen enkele manier last van.

 

 

Aandachtspunt

Inhoud is natuurlijk niet het enige criterium voor een goede tas. Het moet goed waterdicht zijn, lichtgewicht, liefst zo min mogelijk uitsteeksels hebben en slim zijn in gebruik. Zo is het fijn als het eenvoudig afneembaar van de fiets is en als het onderweg snelle toegang biedt tot je spullen. Natuurlijk moet het tegen een stootje kunnen, je bent immers niet op een luxe cruiseschip. Let ook op de bevestiging aan het frame, het wordt vervelend als je bagage alle kanten op vliegt tijdens bijvoorbeeld afdalingen.

 

Tip: je hoeft natuurlijk niet al je bagage aan je fiets vast te knopen, een drinkrugzak van bijvoorbeeld USWE zou uitkomst kunnen bieden.

 

Wat denk je, ga je je plannen voor komende weekends bijstellen nu? Laat het ons weten of beter nog: stuur jouw foto van je bikepacking trip!

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

 

Ook interessant

20200117_Velovollies2020_0202

Dit was Velofollies 2020!

lees meer
Pinion Ghost

Pinion op de MTB

lees meer
Lake mxz304

Unboxing Lake MXZ304 winterschoen

lees meer
Natgeregende fiets

Fietsregenkleding

lees meer
_MG_2604

Warme handen en voeten op de fiets

lees meer
Saris_H3

Unboxing de nieuwe H3 van Saris

lees meer
Wielrennen voor mensen met een beperking

Wielrennen voor mensen met een beperking

lees meer
fietsverlichting

De dag van de fietsverlichting

lees meer
rowtag

Van Nicholas komt met een compleet nieuwe cross-over gravel bike: de Rowtag

lees meer