tires-2328021

Prinses op de erwt of evolutie van je rijstijl?

Wanneer je een nieuwe fiets koopt, zul je daar in vrijwel alle gevallen twee identieke banden op aantreffen. Logisch, zul je zeggen. Waarschijnlijk zo logisch dat je er niet eens bij stil staat dat het ook anders kan. Aangezien de functie van een voorwiel anders is dan die van het achterwiel, zou je ook andere banden kunnen overwegen. Goed om te realiseren is misschien dat deze finetuning niet eens extra kosten mee zal brengen want of je nou de ene of de andere monteert... We zetten wat argumenten op een rijtje.

 

Functie van de band

Zoals gezegd is er verschil in rol van de beide wielen. Op het achterwiel zit van nature meer druk vanwege je lichaamsgewicht dat erboven zit, daarom heeft het onder andere meer spaken. Het voorwiel heeft het in dat opzicht maar makkelijk. En hoewel de kenmerken per fietstype verschillen, is er een gemene deler dat het achterwiel de tractie geeft en het voorwiel de grip.

 

 

Race

Op een reguliere racefiets worden tegenwoordig iets bredere banden gemonteerd vanwege het comfort en, verrassend genoeg, de mindere rolweerstand. Van 23mm is vooral 25mm en zelfs 28mm gangbaar. Maar slechts weinig mensen rijden nog met smallere banden voor dan achter. Hooguit is de bandendruk wat verschillend: voor wat zachter voor comfort, achter wat harder om de lichaamsdruk op te vangen.

 

MTB

Voor mountainbikes zijn de verschillen in de banden enorm vanwege de vele verschillende ondergronden en weersomstandigheden waar je in kan rijden. Juist die verschillen in breedtes, noppenprofielen en rubbersamenstelling zou je dus ook kunnen gebruiken om de verschillende rollen van voor- en achterwiel te benadrukken. Juist bij MTB is het doorgaans het voorwiel waar je veel grip mee wilt hebben om bochten soepel door te komen, van het achterwiel wil je vooral tractie en minder rolweerstand ervaren.

 

TrailX voor, MountainX achter
TrailX voor, MountainX achter (57-622)

 

Combinaties

Van alle grote bandenfabrikanten is Schwalbe waarschijnlijk het nadrukkelijkst geweest om te benadrukken dat je best verschillende banden op je fiets kan (moet?) monteren. Gelet op alle genoemde verschillen en voordelen is het niet verwonderlijk dat veel rijders de combinatie maakten van Racing Ralph achter en om het voorwiel een Nobby Nic (tegenwoordig vooral Racing Ray). Klik hier voor de nieuwe line-up. Vergelijkbare combinaties zijn ook te maken in het assortiment van andere merken.

 

Niet voor niks heeft XLC twee type mtb-banden zelf ontwikkeld. De MountainX voor allround gebruik, TrailX voor het grovere modderwerk. Maar juist de combinatie is goed voor cross country en single tracks. Ik was wat sceptisch over de meerwaarde maar eenmaal gemonteerd was het verschil aardig merkbaar. Niet dat ik opeens wedstrijdklaar ben maar comfort en vertrouwen is ook wat waard.

 

Effect

Wat is jouw ervaring met diverse banden? Combineer en varieer jij ook of juist niet? Laat het ons weten in een comment. En stuur een foto, we leren allemaal graag van anderen.

 

Door: Andre Ruitenbeek

 

Ook interessant

Sigma Header

Nieuw! Sigma ROX 2.0, 4.0 & 11.1

lees meer
Header_Sram_Rival_AXS

Dit is Sram Rival AXS!

lees meer
SI pro team

Flite Boost Pro Team Kit Carbonio Superflow: Het prozadel waar iedere wielerliefhebber naar verlangt

lees meer
campagnolo-new-shamal-carbon-db-wheelset-(10)

Gravelbanden; waar moet je op letten?

lees meer
_DSC0578

Meer vrouwen op de fiets

lees meer
chimp header

Zo zorg je voor een goed gevulde motor op de fiets

lees meer
DSCF1863-min2

Fabian Cancellara ambassadeur voor Selle Italia

lees meer
ZIPP_BSS_Header (003)

Maak kennis met de nieuwe collectie van Zipp

lees meer