bike-4154156_640

Regels speed pedelec

De speedpedelec zie je steeds vaker terugkomen in het straatbeeld. Goed om eens even de (verkeers)regels op een rijtje te zetten. Voor e-bikes gelden dezelfde regels als voor de fietsers. Voor de speed pedelecs gelden sinds 2017 de bromfietsregels.

 

 

Wetgeving speed pedelec

  • Het fietspad niet op

Vanwege de snelheid wordt de speed pedelec als een bromfiets beschouwd en mag je het fietspad niet op. Binnen een aantal gemeentes geldt overigens een gedoogregel. Dit staat duidelijk aangegeven op de fietspaden.

  • Rijbewijs

Als je al een rijbewijs A of B hebt, dan mag je gewoon op een speed bike rijden. Heb je dat niet, dan moet je een bromfietsrijbewijs (het AM-rijbewijs) hebben.

  • Helm, veiligheid voorop!

Op een speed pedelec moet je een helm op voor je eigen veiligheid. Met een snelheid van 40 km per uur moet je wel goed beschermd zijn.

Ga bijvoorbeeld voor een Cratoni Smartride speedbike helm. De helm is erg innovatief door de ingebouwde remverlichting en richtingaanwijzer. Om er dan ook voor te zorgen dat jij je handen aan het stuur kan houden tijdens de rit, is de helm voorzien van richtingaanwijzers welke te bedienen zijn via een controller op het stuur van je speed pedelec.

  • Kentekenplaat

Een gele bromfietskentekenplaat is ook verplicht als je fiets net zo snel kan als een brommer.

  • WA-verzekering
  • Niet overal 45 km per uur

Binnen de bebouwde kom mag je maar 30 km per uur op een bromfietspad en buiten de bebouwde kom 40 km per uur. Handig om uit te zoeken wat de regels zijn voor jouw fietsroute.

 

De nieuwste regels, die vanaf 1 januari 2018 gelden, stellen dat speed pedelecs voorzien moeten zijn van een linkerzijspiegel en een ambergele reflector aan de zijkant. Speed pedelecs gebouwd na 1 januari 2018 moeten daarnaast uitgerust zijn met een claxon en een remlicht.

 

 

Door: Sevilay Bakkal 

 

 

Ook interessant

close-up-1854245

Dit eet een Tour-renner

lees meer
sr_181129_axs_arizona_lm_009_m_phone_setttingsv02_fullbleed

SRAM AXS introduceert ritanalyse

lees meer
lake header

Een topmodel van Lake: CX332

lees meer
_U5A0262-copia

De lente: ruik jij 'm ook?

lees meer
Mitch Delfs 5

Voel de spanning!

lees meer
sportmedischonderzoek

Waarom een sport medisch onderzoek?

lees meer
10600_z_COVER_SITO

Nieuw: Campagnolo Bora WTO33

lees meer
tattoo-crankstel-bikejunckies

De meest opmerkelijke fietstattoos

lees meer