Saris_H3_review_6

REVIEW, dit is de nieuwe Saris H3 fietstrainer!

De wereld van fietstrainers heeft een gigantische groei door gemaakt. Het is misschien ook wel een beetje gek om jezelf, ergens op de zolder of garage helemaal af te beulen door Alpe du Zwift op te rijden op een regenachtige zondag. Je komt weliswaar geen meter vooruit maar toch behaal je goede resultaten op een fietstrainer. ‘Summer bodies are made in winter’ wordt ook weleens gezegd en daar zijn we het wel mee eens. In de zomer wil je graag gesoigneerd op de fiets zitten. Een paar jaar geleden kon je het niet voorstellen dat wielrenners uren op een indoor trainer fietsten, daar had je echt een ijzeren discipline voor nodig. Voor de meeste gold dat een half uur tot drie kwartier op een fietstrainer maximaal was. Maar de tijden zijn veranderd.

 

Vele soorten en maten fietstrainers

Zoek je op Google naar ‘fietstrainer’ dan verschijnt er een legio aan merken en aanbieders in alle prijsklassen. Eén van deze merken is Saris, voorheen bekend als CycleOps. CycleOps was een dochteronderneming van Saris maar ze treden sinds kort onder één naam naar buiten. Saris heeft voor ieder wat wils, voor de beginners tot de profs van Trek Segafredo en zelfs de klassieke rollers ontbreken niet.

 

Mooi vormgegeven!

 

Topmodel uit de range

De fietstrainer die ik mocht testen is de Saris H3. Deze direct drive trainer is het topmodel uit de range. Ik ben benieuwd naar wat deze nieuwe opvolger van de Saris H2 te bieden heeft. Wanneer ik de doos optil valt mij meteen op hoe zwaar het apparaat is. Een stabiele fietstrainer is natuurlijk een vereiste wanneer je een keer flink op de pedalen gaat staan om een sprintje mee te pakken. Daarnaast is de H3 ook mooi vormgegeven.

 

Specificaties Saris H3: 

 

 • Direct Drive trainer
 • Shimano/Sram body 10 of 11 speed, cassette wordt niet meegeleverd
 • Quick release 130/135 en Thru Axle 142/148
 • Ant+, Ant+ FE-C, Bluetooth
 • Snelheid, cadans en wattagemeter
 • Maximale hellingspercentage tot 20%
 • Maximale weerstand tot 2000 Watt
 • Vliegwiel van 9kg
 • 59 decibel bij 32km/u
 • Compatible met Zwift en andere trainingssoftware
 • 21,3 kg

 

Super stabiel

 

Heel erg stil

Wat me opviel was dat de Saris H3 erg stil is. De trainer produceert slechts 59 decibel als er 32 km/u gefietst wordt. Dit kun je vergelijken met een normaal gesprek wat je voert of als de vaatwasser aanstaat. Het vorige model, de Saris H2, had weleens problemen door oververhitting. De nieuwe H3 is voorzien van interne koeling om dat mankement te voorkomen. Tot slot: de prijs valt erg mee voor zo'n high-end trainer. Zeker gezien de stevige concurrentie op de markt voor fietstrainers.De Saris H3 is verkrijgbaar voor 'slechts' €1099,-.

 

Installeren

Het installeren van het apparaat is een fluitje van een cent. De uitklapbare steunen kun je aan de onderkant stellen zodat de trainer recht staat, daarna staat ’ie werkelijk als een huis, geen beweging in te krijgen. Tussen de uitklapbare steunen zit de voorwielsteun verborgen. Voor het gemak is het verstandig om een nieuwe cassette bij te bestellen. Je kunt die uiteraard ook van je achterwiel halen maar wanneer je dan een keer buiten wilt fietsen moet je die weer verwisselen.

 

Plug and play

 

Zwift

De kalibratie van de Saris H3 gaat gemakkelijk via de Saris app. Via bluetooth maakt de app verbinding en daarna volg je eenvoudig de stappen.

Omdat ik het geluidsniveau van de fietstrainer wilde testen, ben ik de volgende ochtend rond 6.30 een training gaan afwerken. Zo vroeg? Ja ik ben een ochtendmens! Op dit vroege tijdstip ligt de rest van de familie nog op één oor en daarom nam ik de proef op de som. Eenmaal op de fiets was ik niet meer met geluid bezig maar concentreerde me meer op de virtuele heuvels die bedwongen moesten worden. Wanneer de klimmetjes begonnen reageerde de fietstrainer gelijk, de weerstand werd direct opgevoerd. Door het zware vliegwiel van 9 kg voelt het fietsen zo realistisch mogelijk maar het is niet zoals buiten fietsen, je zit toch binnen. Tijdens de afdalingen gaf ik mijn benen af en toe rust en ratelde het vliegwiel door, dit zorgde voor iets meer decibel maar de rest van mijn virtuele rit kon ik concluderen dat de Saris H3 zonder moeite de test doorstaan had. Ondertussen gutste het zweet me van het lijf, ongelooflijk wat een klein uurtje op Zwift doet met je lichaam, en sliep de rest van de familie rustig door. 

 

Leestip: met Zwift kom je fit de winter door!

 

Voor de echte krachtpatsers

Zoals ik al vermeldde staat deze fietstrainer erg stevig. Met mijn gewicht van +/- 72 kg probeerde ik, in de tussensprint, met man en macht alle kracht over te brengen op de pedalen. De H3 kan een weerstand bieden tot 2000 Watt. Geloof me als je deze wattages haalt ben je echt een sprintkoning. Het was bewonderingswaardig hoe de H3 op zijn plek bleef staan. Zo merk je wel het verschil tussen een wheel on en direct drive trainer. Een wheel on trainer wil nog wel eens van plek verschuiven tijdens een sprint omdat die een stuk lichter zijn. Daarom zit er ook een aardig prijsverschil tussen deze twee type fietstrainers.

 

 

Conclusie

Het is een redelijk compacte fietstrainer omdat je de steunen in kunt klappen. Ik weet niet of je ‘m snel even opbergt omdat de H3 zo zwaar is, maar qua formaat is het zeker mogelijk. Achterop de fietstrainer zit een ergonomisch handvat waarmee je ‘m beter kunt optillen.

De Saris H3 is zeker een product om te overwegen wanneer je van plan bent om een high-end trainer te kopen. Het scheelt niet alleen voor je portemonnee, maar ook omdat de trainer zeer solide en stil is. Iets wat je buren en (jonge) gezinleden ook zullen waarderen.  

 

Door: Christiaan van Capelleveen

Ook interessant

XLC WS-C50 Disc Wielset

Rij-impressie XLC carbon wielset WS-C50

lees meer
Trekking-Yucatan-i9-Familie31561-2100x1400-3f5ca08a-1db5-4c01-a552-672782e97a7c

Samen op pad? Wij hebben de XLC fietskar getest!

lees meer
Patrick_Christiaan_mtb

Zo rijdt een e-mtb!

lees meer
id-tri-img6

Dit is de Sigma ID.Tri

lees meer
Header_fietspompen

Fietspompen, welke moet je kiezen?

lees meer
CX403-Chamblue-Out_1024x1024

Dit zijn de nieuwe Lake schoenen: CX403 en MX238

lees meer
uswe_zulo

Ik had het op de heupen: test van de USWE Zulo 2

lees meer
Shimano Deore XT

Voor echte mountainbikers de nieuwe Shimano XT M8100-serie + SLX M7100-serie Groepsets!

lees meer